Szeged

2021.03.13. 09:03

Kiesett az iskolai étkeztetés, többen rendelnek házhoz menüt

Az óvodák és iskolák bezárásával sok szülőnek okoz komoly fejtörést a mindennapos étkeztetés. Emiatt a héten megnőtt az igény a házhoz szállított menük iránt. A piac azonban telített, így nem minden vendéglátó érzi a forgalomemelkedést.

Timár Kriszta

Szeged 2021.03.12. motoros ételfutárok a forgalomban fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

A héten a középiskolások és egyetemisták után az általános iskolák is áttértek az online ok­tatásra, sőt az óvodák is csak ügyeleti rendszerben működnek. Vélhetően emiatt sok szülő otthon maradt, erre utal legalábbis, hogy közösségi oldalakon az egyik leggyakoribb kérdés az utóbbi napokban az volt: honnan lehet jó áron megfelelő minőségű menüt rendelni.

Az igény nem véletlen, miközben valószínűleg segíteni kell az alsósokat a tanulásban vagy felügyelni kell a legkisebbeket, közben a szülőnek a saját munkáját is el kell végeznie. Emellett pedig sokaknak nem fér már bele, hogy még a konyhában is tüsténkedjenek nap mint nap.

Nagy az igény most a dobozban házhoz érkező ebédre a gyermekes családokban. Fotó: Kuklis István

Az igényt felismerték a vendéglátók is: vannak például, akik kifejezetten erre alakítottak ki akciós konstrukciót. A szegedi Propeller Bisztró például csomagolva, kiszállít­­va 950 forintért biztosítja az előfizetéses menüt a gyermekes családoknak.

– Mi is családapák és család­anyák vagyunk, így amikor bejelentették az iskolák bezárását, átéreztük, mekkora terhet jelent ez majd a szülőknek

– mondta Bánfi Antal László üzletvezető. Hozzátette, most estek át egy konyhafelújításon, volt kapacitásuk is, ezért bevállalták ezt a feladatot.

– Úgy tűnik, örülnek is ennek a lehetőségnek, mert naponta 4-5 új család jelentkezik

– mesélte. A kínálatot is igyekeztek a gyerekek szája íze szerint összeállítani, de ha valaki nem találna a 3 leves és 3 főétel közül magának kedvére valót, rántott húst rizzsel bármelyik nap rendelhet.

A Diófa vendéglőben is forgalomnövekedést tapasztalnak. Veres Ildikó üzletvezető elmondta, a héten nagyjából 50 adaggal több étel fogyott. Többnyire azok kezdtek el rendelni, akik a tavalyi karantén alatt ugyanezt tették, de naponta vannak új érdeklődők is.

– Mivel a testvéremnek is van két kiskorú gyermeke, tisztában vagyunk vele, hogy a menü nem mindig tetszik a fiataloknak. Ezért bevezettük, hogy bármelyik nap ki lehet cserélni a főételt rántott csirkére, milánói makarónira vagy brassóira, ezeket ugyanis biztosan megeszik. Emellett kialakítottunk egy extra menüt is, ami két szelet húst tartalmaz, így két gyereknek, vagy akár nyugdíjas házaspárnak elegendő. Ez ár-érték arányban még kedvezőbb, hiszen fejenként 825 forintos költséget je­lent dobozolva, kiszállítva – me­­sélte az étteremvezető.

Mivel az éttermeknek most más lehetőségük nincs, mint a kiszállítás, ez a piac jelenleg túltelített. Ennek köszönhetően a menüs étkeztetés iránti igény növekedését sem érzik mindenhol. Egy szegedi, belvárosi étteremben például azt mondták, egyelőre a bevezetett ingyenes csomagolás és házhoz szállítás ellenére sem nőtt a forgalmuk. A domaszéki Nagyi Kifőzde ki­fejezetten rosszul járt, mert a menüs étkeztetésre specializálódott vendéglátóhely most nem tud óvodákba, iskolákba szállítani, a kieső forgalmat pedig az egyedi megrendelések nem pótolják.

– Most mindenki menüzte­téssel próbál meg életben ma­­radni, sokan vagyunk a piacon. Ugyanakkor a családok is megnézik, mire költenek, nagyon nehéz tehát a helyzet. Remélem, hamar túl leszünk ezen

– fogalmazott Puskás Zsolt tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában