Zacher és Szlávik is beszélt a jelenlegi helyzetről

2021.03.11. 21:46

Visszaesett a droghasználat, de több nyugtató fogyott

Egyre több fiatal dönt úgy, hogy kéri a koronavírus elleni vakcinát hazánkban. Vélhetően azért változott meg a véleményük, mert a brit mutáns már a 20-30 éveseket is kórházakba kényszeríti. Ugyanakkor egyre többen küzdenek pszichés problémákkal, viszont drogból kevesebb fogyott tavaly.

Kiss Anna

Zacher Gábor szerint otthon egymagában senkinek sincs kedve bedobni két szem extasyt. Archív fotó: Frank Yvette

Fotó: Archív fotó: Frank Yvette

Milyen a helyzet jelenleg a kórházakban? Lépést tud-e tartani az egészségügy a koronavírus terjedésével? Mekkora most az oltáshajlandóság? Hogyan hatnak az elménkre az egy éve tartó korlátozások? – ezekről faggatták csütörtök este a Kovidők facebook-oldalon Szlávik Jánost, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosát, Zacher Gábor toxikológus szakorvost, mentőorvost, valamint Purebl György pszichiátert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóját.

Mindhárom szakember arról adott számot, hogy a vírus lefolyása jelentősen megváltozott, a brit mutáns 10 százalékkal súlyosabb, mint a korábbi volt, ráadásul már a 20-30 éves fiatalokat is megtámadja.

Kiderült, a legtöbb járványügyi osztály 90-95 százalékos telítettséggel működik jelenleg.

Zacher Gábor jelezte, akár komplett családok is bekerülnek a Covid-osztályokra, közülük többen viszont már csonka családként távoznak. Szlávik János közölte, olyan a jelenlegi helyzet, mintha a focistákat nem engednénk pihenni két félidő után, hanem azt mondanánk nekik, hogy újabb 45 perc vár rájuk, csere pedig nincs. Hozzátette, nehéz 3-4 hét vár az egészségügyi dolgozókra, de meg tudnak birkózni a járványhelyzettel. Purebl György szerint a lakosságot is meg kell tanítani a küzdelemre, hogy meg tudjanak birkózni a pszichés terheikkel.

Szóba került az is, hogy nemcsak a halálozások keltenek pánikot sokaknál, hanem a megszokottból való kizökkentés, a gazdasági bizonytalanság, valamint a koronavírus-fertőzés idegrendszerre történő hatása is.

Hangsúlyozták, 2020-ban nemzetközi szinten a depressziósok száma megháromszorozódott és dupla annyi szorongásos beteg lett.

Ebből eredően tavaly félmillióval több doboz nyugtató kelt el, mint 2019-ben, ez összesen 8 milliónyi eladott dobozt jelent. A hangulatjavítókból is több fogyott, itt 4 százalékos növekedést tapasztaltak.

Ugyanakkor jelentősen csökkent az alkalmi vagy rendszeres droghasználók száma,

mert most nehezebb hozzájutni a szerhez, valamint az áruk jelentősen megugrott, valamint Zacher Gábor szerint az is közrejátszik, hogy otthon egymagában senkinek sincs kedve bedobni két szem extasyt.

A szakemberek szerint a kialakult helyzetből egyértelműen a vakcina jelenti a kiutat, ezért fontos, hogy minél többen kérjék az oltást. Azonban szerintük az növelné az oltakozási kedvet, ha egy könnyen elérhető honlapon közzétennének egy közérthető tájékoztatót az oltóanyagokról, így mindenki tisztán látná, hogy nincs veszélyben, ha beadatja bármelyik vakcinát.

Kiderült, az elmúlt hetekben nőtt az oltáshajlandóság,

főként a fiatalok körében tapasztalnak pozitív változást, vélhetően a brit mutáns és az oltási igazolvány miatt változott meg a véleményük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában