A csillagok felé a Bethlen-gimiből

2021.04.11. 09:59

Az égbolt megismerhető szépsége – Viktória és Endre az országos döntőbe jutott

A csillagos égbolt még inkább gyönyörködteti azt a két bethlenes diákot, akik tudományos felkészülés után bejutottak a Nemzeti Csillagászati Verseny döntőjébe.

Tábori Szilvia

Papp Viktória és Karsai Endre, a Bethlen-gimnázium két diákja az országos döntőbe jutott.

– Az emberi boldogsághoz az is hozzátartozik, hogy a körülöttünk lévő világot értsük, és ne idegenként mozogjunk benne. Ha felnézünk az égre, jó, ha tudjuk, mi zajlik ott – mondta lapunknak Berecz János, a vá­­sárhelyi Bethlen Gábor Re­formátus Gimnázium matematika–fizika szakos tanára. Hozzátette: nem véletlen, hogy a világ keletkezésének kérdése és egyéb filozofikus jellegű problémák megérintik az embereket. A csillagászat és az űrkutatás népszerűségéről az iskola fizikaszakkörét is vezető tanár úgy fogalmazott: a tananyag kedvelt része a csillagászat. De ettől függetlenül jellemző a széles körű társadalmi érdeklődés. Példaként említette, amikor 1996-ban és az azt követő évben két szabad szemmel látható üstökös, illetve a teljes napfogyatkozás is tömegeket mozgatott meg.

Papp Viktória és Karsai Endre, a Bethlen-gimnázium két diákja az országos döntőbe jutott.

– Természetesen egy csillagászati verseny ettől azért távol áll, hiszen komoly felkészülés előzi meg fizikából. A Nemzeti Csillagászati Verseny izgalmas kihívás a diákoknak. Évekkel ezelőtt Gémes Antal, a vásárhelyi gimnázium egykori tanítványa kijutott az Indiában rendezett nemzetközi versenyre, és bronzéremmel tért haza. Tordai Tegze pedig az olimpián két éve dicséretet kapott, tavaly ezüst­érmet szerzett. Idén két végzős, matematika–fizika szakos hallgató, Papp Viktória és Karsai Endre szintén bejutott a várhatóan májusban tartandó húszas döntőbe. A diákok ha­gyományos fizikaszakkörön heti két-három alkalommal ké­­szülnek.

– A csillagászat még szebb azáltal, hogy mostanra értem bizonyos fizikai összefüggéseit – mondta Karsai Endre arra a kérdésre, mit ad neki ez a különleges tudományág. Szerinte hatalmas kihívás az emberiségnek a látszólagos ismeretlen feltérképezése. Hogy kizárólag arra hagyatkozhatunk, amit látunk, mert a saját kezünkkel nem vizsgálhatjuk meg. A fiatal diák biztos benne, hogy van ebben egy jó értelemben vett elvágyódás is – mondta. Endre tavaly óta foglalkozik komolyabban a csillagászattal, de első élményként a ma is sokat használt, egykor nagymamájától kapott vadásztávcsövet említi. A szegedi egyetemen fizika szakon tanulna tovább, és nem lehetetlen, hogy két év múlva a csillagászatot választja fakultációként.

A szentesi Papp Viktória kis­­kora óta vonzódik a reál tárgyakhoz, holott ez családjában egyáltalán nem jellemző. A csillagászat is min­dig érdekelte, de igazán a gimnáziumban, főként a verseny hallatán bátorodott fel. – Meglepetést bárkinek okozhat ez a tudományág, nem csak a természettudományok iránt érdeklődőknek – mondta a vegyészmérnöki pályája ké­szülő fiatal lány. Hozzátette: egyszerre foglalkoztatja a látvány és a mögöttes fizikai tudás. Izgalmasnak tartja, hogy a tanultakat össze tudja kötni a látottakkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában