Gazdaság

2021.04.29. 20:30

Nagyon rossz év az idei a spárgának – Fotókon a termés, és ami belőle készül!

A hűvös idő miatt kevés lesz a spárga. Ráadásul az is drága, de ez nem akadályozott meg bennünket abban, hogy Öttömösön frissen szedett spárgából készült krémlevest, puffancsot és pizzás-spárgás táskát, spárgás Oreo-tortát ebédeljünk.

Arany T. János

Mindössze ennyi a mai termés. Fotók: Frank Yvette

Korábban megírtuk, a spárga nem szereti a mostani hideg tavaszt, ezért néhány hetet biztosan csúszik a szezonja. Így is lett. Az Öttömös külterületén gazdálkodó Tanács Attiláéknál húsz nappal tolódott ki.

– Jött a spárga a hidegben is, de az nem piacképes, mert elgörbült vagy elfagyott – mutatta a repedezett szárú spárgát egyik vendéglátónk, Vargáné Dobó Jolán. – Amikor megfagy, berepedezik. Attól fel lehet használni, de csúnya

– tette hozzá. Míg az asszonyok körülbelül ötfajta spárgából készítettek ételt, Tanács Attilával megnéztük, honnan kellene jönnie a spárgának, ha jó lenne az idő.

 

Rossz év az idei

A spárgaföldön nem sokkal volt jobb idő, mint amikor két hete itt jártunk. Éppen csak az eső nem esett annyira. A sapka és a vastag kabát most is elkelt volna. A zöld spárgát már nem annyira kellett keresni, mint a múltkor, de a fehér még nem bújt ki a bakhátakból.

– Gyerekkorom óta szedem, de ilyen rossz évünk még nem volt. Gyerekként, emlékszem, április elején elkezdték szedni

– mondta Tanács Attila.

A spárga ellensége

Tanácséknál egy tompai felvásárlóval is összefutottunk. A gazdálkodók megbeszélték, hogy a spárga egyik nagy ellensége a munkaerőhiány.

– A fiatalok nem jönnek, de ha mégis, tízpercenként leállnak telefonálni. Aki meg hosszú, kifestett körömmel jön, az ne is jöjjön, mert megsérti vele a spárgát

– magyarázták. E zöldség másik ellensége a szél, mert elgörbíti, a harmadik pedig, hogy hiába jön egy melegedés, két-három napnak is el kell telnie, hogy a talaj annyira átmelegedjen, amit szeret a spárga.

Spárgát spárgával

Annyi azért termett, hogy ebédeljünk. Tanács Attila felesége, Erika és a nagymama, Joli most is kitettek magukért: előételnek leveles tésztában sütött, mascarponés spárgát ettünk, ezt követte a spárgakrémleves. Köretnek volt spárgapuffancs és kocsonyázott spárgasaláta, főételnek pizzás spárga olajban sütve és spárgás natúr ka­­raj sonkával.

 

A desszertből sem maradhatott ki a zöldség: spárgás Oreo-tortával fejeztük be az étkezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában