jól halad az ősfalu építése

2021.05.20. 19:28

Nyolcméteres kilátót építenek Bordányban

A nyolcméteres kilátó faanyaga a jövő héten érkezik, de már derékmagasságig állnak a bordányi szarmata ősfalu falai a település határában. Bordány turisztikai látványosságának jövő év márciusára kell elkészülnie. A nagyközség ezzel a tervek szerint feliratkozik az ország turisztikai térképére.

Arany T. János

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Bejáráson tekintette meg szer­­da reggel a 100 százalékos, 250 milliós állami támogatásból megvalósuló bordányi szarmata ősfalu építkezését a műszaki ellenőr, a kivitelező és a falu polgármestere, Tanács Gábor, aki elmondta, megállapították, hogy bár mostanában az eső hátráltatja, de rendben haladnak a munkálatok.

Tanösvény

Mint megírtuk, a Bordány 2020 program része a turisztikai fejlesztés. Ehhez kapcsolódik az ősfalu kialakítása a település szélén: tanösvény és látogatóközpont épül a Dudás utca végén található önkormányzati területen.

– Olyan bemutatóhelyet szeretnénk létrehozni, amely a honfoglalás előtti, a térségben letelepedett pusztai népcsoport, a szarmaták világának rekonstruálásával mutatja be a térség természeti és kulturális örökségét, a környező táj értékeit

– magyarázta Tanács Gábor.

Tanács Gábor polgármester célja, hogy a bordányi ősfaluval növeljék a Mórahalmi járás turisztikai vonzerejét. Fotó: Kuklis István

Rejtett közművek

A polgármester a helyszínen elmondta, ahogy elkészültek a főfalak, a tetővel párhuzamosan állnak neki az épület egyik végében lévő nyitott szín kialakításának, amit esőtől is védett foglalkoztatóhelyiségként hasz­­nálnak majd.

– Ez lesz a következő ütem, de közben már zajlanak az egyeztetések a közművekről a szolgáltatóval, annak érdekében, hogy ezek rejtve maradjanak a látogatók elől, ne látszódjanak, és ne zavarják az élményt

– avatott be a részletekbe.

Fotó: Kuklis István

Jövő márciusra készül el

Az időjárás függvényében a főfalakkal már a jövő héten szeretnének elkészülni, de ezt egy nagyobb eső hátráltathatja. Tanács Gábor hozzátette, a régészeti park megépítésével növelni tudják a Mórahalmi já­­rás turisztikai vonzerejét.

– Fo­­lyamatos igény, hogy a térségünkbe érkezőknek minél több turisztikai látnivalót tudjanak kínálni a programszervezők, és az ide érkezők még több éjszakát töltsenek el a járás szálláshelyein. Ebbe a sorba szeretnénk beállítani az ősfalut

– mondta. Az épületnek és a kilátónak jövő év márciusára kell elkészülnie.

Ahol az ég összeér a földdel

A bordányi szarmata ősfalu egyik különlegessége, hogy a fő látványosság, egy kilátó, többhektáros védett ősgyepre néz, ahol semmilyen épített környezet, még egy villanyvezeték sem zavarja a kilátást. Mint a polgár­mester fogalmazott, itt a föld összeér az éggel. A nyolcméteres, fából készült kilátó többtonnás alkotóelemei már a jövő héten megérkeznek Bordányba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában