Tartanak a szüleiktől vagy szégyenlik magukat

2021.06.16. 07:00

A bizonyítvány miatt több gyerek nem mer hazamenni

Több kiskorú is csellengővé válik a bizonyítványosztás után, mert nem mernek hazamenni az év végi eredménnyel. A baj megelőzhető – ebben segít Csete Ágnes rend­őr őrnagy. Ha mégsem ér haza a gyerek, minél előbb hívjuk a 112-t.

Kiss Anna

A év végi tanulmányi eredményt több gyerek titkolná szülei elől. Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

– A gyerek érezze azt, hogy bármi is történik, őt mindig hazavárják. Ha a szülő szeretete nem függ az iskolai eredményektől, akkor nagyobb esély van arra, hogy a bizonyítványosztás után nem a szökést választja – hangsúlyozta Csete Ágnes, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója.

Ezekben a napokban kapják kézhez ugyanis az év végi bizonyítványukat a fiatalok.

Azonban előfordul, hogy azzal nem mernek hazamenni, mert tartanak a szüleiktől, vagy mert szégyenlik magukat amiatt, hogy nem sikerült megfelelniük a saját magukkal szemben felállított elvárásoknak.

A év végi tanulmányi eredményt több gyerek titkolná szülei elől.
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

A rendőr őrnagy elmondta, szerencsére megyénkben ritkán fordulnak elő ilyen esetek, és a legtöbbször 24 órán belül előkerülnek a családból eltűnt gyerekek, ennek ellenére fontos a megelőzés.

– Fontos, hogy a szülők egész tanévben legyenek tisztában a gyermekük eredményeivel, ma már ezt egyszerűen megtehetik az erre létrehozott elektronikus felületen, így nem érik őket váratlanul a félévi, év végi jegyek. A gyereknek éreznie kell, hogy a szülő és a pedagógus is segít neki, ha javításra van szüksége. A szakemberek szerint támogatással és biztatással sokkal könnyebb elérni a kitűzött célokat, mint fenyegetéssel, erőszakkal. Fontos, hogy még a bizonyítványosztás előtti napokban üljenek le a felnőttek a gyerekükkel, és közösen tekintsék át azt, milyen jegyekre számíthatnak – osztotta meg lapunkkal a legfőbbeket.

Csete Ágnes megjegyezte, ha a szülő érzi, hogy probléma lehet az év végi eredménnyel, akkor a csellengés megelőzhető úgyis, ha elmennek a diákért az iskolába még akkor is, ha egyébként már egyedül jár az intézménybe.

– Ha mégis azt tapasztalnák, hogy nem ér haza a gyerek, akkor az ismerősöknél és a barátoknál is érdeklődjenek, keressék fel a barátainak a szüleit, valamint járják végig azokat a helyszíneket és útvonalakat, amelyekről tudják, hogy a gyerek szokott ott tartózkodni, közlekedni. Emellett minél előbb értesítsék a 112-es hívószámon keresztül a rendőrséget – mutatott rá.

A rendőr őrnagy jelezte, azok a fiatalok, akik azt érzik, hogy nincs, akivel megbeszéljék a problémájukat, keressék fel a nap 24 órájában ingyenesen hívható 116-000 telefonszámot, amelyet az eltűnt és bántalmazott fiatalok megsegítésére hoztak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában