100 ezerrel többet keres a főállású férfi alpolgármester, mint a női

2021.06.22. 16:37

Most már három alpolgármestere van Vásárhelynek – Fotók

A vírushelyzet utáni első rendes közgyűlésen megválasztotta a testület Hódmezővásárhely harmadik alpolgármesterét. Márki-Zay Péter az előterjesztetthez képest 100 ezer forinttal több illetményt javasolt Szabó Jánosnak, mert korábban megígérte neki, hogy a maximumot kapja.

Kovács Erika

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Most már két főállású alpolgármestere is van Hódmezővásárhelynek, Kis Andrea mellett Szabó János is főállású alpolgármester lett, Berényi Károly pedig munka mellett, társadalmi megbízatással tölti be ezt a posztot.

Megtapsolták a szüleit

- A város életében valaki olyan szolgálja majd Önöket, aki korábban 20 éven keresztül egy multinacionális vállalat igazgatójaként megmutatta, hogy nemcsak az emberek irányítására, hanem a vállalt feladatok végrehajtására, eredmények elérésére is alkalmas – mondta Márki-Zay Péter polgármester a tegnapi közgyűlésen.

- Ezt a munkát várjuk el Szabó Jánostól alpolgármesteri minőségében is – vezette fel a beiktatást Márki-Zay Péter, hozzátéve, nemcsak a vásárhelyiek, hanem a családja is nagyon büszke lesz rá. Majd hasonló ceremóniákon szokatlan módon megkérte Szabó János díszteremben jelenlévő szüleit, hogy álljanak fel és megtapsolták őket.

A lelkiismerete a legfőbb főnöke

- A városban sok elvárásnak kellene megfelelni. Sajnos, már most ki tudom jelenteni, hogy ez nem fog menni – mondta hozzászólásában Szabó János.

- Hogy egy tevékenység milyen ellentétes érzelmeket vált ki az emberekből, erre csak egyetlen példát mondok, a mártélyi üdülőterület hétvégi szúnyoggyérítését. Amikor megjelent az autó, többen körbevették a vállalkozót, ordibáltak vele, rendőri segítséget kellett kérni, hogy elvégezhesse a munkáját. Kicsit arrébb pedig hideg sörrel kínálták. Erre a kettősségre számítok én is a munkám során – emelte ki.

Szabó János a vezetési elveiről is beszélt, illetve arról, hogy kit tekint a főnökének.

- A mindent felülíró főnököm a tükröm és a lelkiismeretem. A második a szakmaiság, vagyis a város érdekében gazdaságosságra, eredményességre és fejlődésre törekszem majd. A harmadik főnököm a feleségem.

Kiderült, Szabó János csak a negyedik főnökének tartja Márki-Zay Pétert, majd sorban utána a jegyzőt, végül a 14 képviselőt.

A polgármester a maximum összeget javasolta

A közgyűlés döntött az új alpolgármester illetményéről is. A törvény szerint polgármesteri illetmény 70-90 százaléka adható, plusz költségtérítés. Márki-Zay Péter polgármesteri illetménye havi bruttó 997 200 forint, a költségtérítése bruttó 149 580 forint. Hódmezővásárhelyen korábban a főállású alpolgármester illetményét 80 százalékon állapították meg. Így Kis Andrea főállású alpolgármester havi bruttó 797 800 forint illetményben és 119 670 forint költségtérítésben részesül. Az előterjesztés szerint Szabó Jánosnak is ennyit javasolt a hivatal. Márki-Zay Péter polgármester azonban más ajánlattal állt elő.

- Tettem egy olyan ígéretet Jánosnak, hogy a maximális összeget adjuk meg. Ő eddig a maximális összegnek több mint a kétszeresét kereste – mondta.

A közgyűlés polgármestert támogató frakciója végül bruttó 897 500 forint illetményt és 134 625 forint költségtérítést szavazott meg neki.

Kiderült, az elmúlt hónapokban tanácsadóként is ennyit kapott a várostól. Vagyis az új alpolgármester 300 forint híján 100 ezer forinttal többet kap, mint a Márki-Zay Péter mellett már 2018 februárja óta dolgozó Kis Andrea.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában