Mivel pótolhatók a betiltott csomagolóanyagok, evőeszközök, szívószálak, tejesdobozok?

2021.06.26. 10:09

Műanyag helyett bambusz, papír

Azok az éttermek és üzletek, amelyek még július elseje előtt vásárolnak egyszer használatos műanyagot, a készletük erejéig árusíthatják, alkalmazhatják azt. Utána nekik is alternatívát kell keresni a csomagolásra és az evőeszközökre. Szakemberek tanácskoztak a megoldásról.

Kiss Anna

Fotó: Török János

Az uniós elvárásoknak megfelelően július elsejétől hazánkban is betiltják az egyszer használatos műanyagokat. Nem lehet majd vásárolni műanyag pálcás fültisztítót, kanalat, villát, kést és pálcikát, szívószálat, italkeverőt, lufikhoz műanyag pálcát, va­­lamint az elvitelre kért, de azonnali fogyasztású ételekhez műanyag tárolódobozokat. Emellett a szintén azonnali fogyasztásra vett italok poharára sem tudunk majd mű­­anyag fedőt tenni, sőt a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat is betiltják.

A PLA (biológiai úton lebomló) termékeket sem lehet forgalmazni, használni.

De ak­­kor miben érkezik a rendelt étel, mivel ehetünk a strandon és a fesztiválokon, és mibe csomagolhatunk majd?

Erről tartott kerekasztal-­beszélgetést a napokban a Klímainnovációs Közösség online, amelyen részt vett Hízó Ferenc, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, Toronyi Zoltán, a Kexport Környezetipari Export Klaszter titkára, Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója, valamint Végh Alexandra, a Klímainnovációs Közösség Startup Plastic Surgery programjának alapítója.

A zacskók kérdésére gyorsan választ adtak, hiszen a jogszabály szerint az egyszer használatos nejlonzacskókból csak a 15 mikron alattiak lesznek alkalmazhatók, ugyanakkor a július elseje előtt megvásárolt zacskókat, evőeszközöket, szívószálakat és egyéb betiltott termékeket eladhatják, használhatják az éttermek és üzletek. Egészen addig, amíg van nekik készleten, a szakemberek szerint éppen emiatt most a napokban mindenki rendel a gyártóktól ezekből, így

pár hónapig még biztosan nem tűnnek majd el számos helyről az egyszer használatos műanyagok.

De mindenkinek meg kell találni az alternatívákat, hi­­szen legkésőbb 2026-ra el kell tűnniük a kémiailag módosított anyagot tartalmazó mű­­anyagoknak. Mint elhangzott, ebben nagy szerepe lesz a gyártóknak, hogy a most betiltott termékek helyett mit gyártanak, ebben segíti őket a minisztérium pályázata is, amelyen keresztül több millió forintot nyerhetnek alternatívák kidolgozására. Lehet fa, bambusz, fém, üveg és papír is a helyettesítő, valamint olyan műanyag is, aminek nincs ké­­miailag módosított alapanyaga.

Úgy vélik, nagy kihívás az is, hogy a Tetra Pak italoskartonokat miként tudják majd eltüntetni a piacról, mert bár tartósítás szempontjából kiemelkedő, de három anyagból – fémből, papírból és műanyagból – tevődik össze, emiatt ez a legnehezebben feldolgozható tároló. Hozzátették, az külön probléma, hogy kis dobozos kiszerelésű üdítők, tejitalok esetén még szívószál és celofán is ká­­rosítja a környezetet. Kiemelték, a legjobb az lenne, ha ezek megszűnnének, helyette egyliteres kiszerelésben vásárolnák meg a szülők, és a gyermekeiknek azt csomagolnák 4-5 adagban külön üvegekbe, vagy olyan műanyag flakonokba, amelyek megfelelnek az uniós előírásoknak.

Szó volt még a PET-palackokról is, amiket vissza tudunk majd váltani, erre külön rendszert dolgoz ki a kormány 2023-ra.

A júliusi változások egyébként már ott vannak a hétfőn megjelent Magyar Közlönyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában