Szükséges a forgalomkorlátozás

2021.06.16. 18:18

Összerakják a mobil partfalat – Fotók

A 2015-ben átadott Szeged belvárosi partfal részét képezi a 1,5 km hosszú mobil árvízvédelmi szakasz is, melynek üzemeltetője az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Kétévente gyakorlatot kell tartani a rendszer összeszerelésére, amennyiben a Tiszán levonuló esetleges árhullámok időközben ezt nem teszi szükségessé. Szerdán kezdődött és csütörtök este zárul a harmadik „legózás”.

Kovács András

Fotók: Kuklis István

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerdán és csütörtökön hajtja végre a mobil árvízvédelmi fal összeszerelési gyakorlatot Szegeden, ez a Boszorkány-sziget – Bertalan híd közötti teljes szakaszt érinti. A munkák miatt elengedhetetlen a támfal menti járdák és a Huszár Mátyás rakpart forgalom elöli lezárása, továbbá a gyakorlat ideje alatt tilos gépjárművel megállni a Somogyi utca, illetve a Roosevelt tér Tisza-part felé eső részein – írta lapunkhoz is eljuttatott közleményében a vízügy.

A korlátozások szerdán 12:00 órakor léptek érvénybe, ezeket várhatóan csütörtökön 19:00 órától oldják fel.

– A Tisza 850 centiméteres vízállásánál már el kell kezdeni építeni a mobil partfalat, szerencsére erre élesben, az elmúlt 6 évben nem volt szükség

– mondta Kozák Péter.

A vízügy igazgatója tréfásan hozzátette, a folyó talán megijedt a mobil partfaltól, de ilyet nem szabad állítani, mert megharagszik a Tisza...

Megtudtuk, csütörtökön már olyan pontosak az előrejelzések, hogy nem érheti őket meglepetés. Az összeszerelés időszükséglete az elvárt 12 órával szemben a valóságban csak 8-10 óra, és fontos, hogy a munka megmaradjon készségszinten, ne essenek ki a gyakorlatból a szakemberek.

A hat úgynevezett deponálási helyszínre már szerdán kiszállították a szám szerint 4000 szükséges alkatrész a tápéi telephelyükről.

– Csütörtökön reggel kezdődik az összeszerelés, amivel délig szeretnénk elkészülni – mondta Kozák Péter, egyetértve azzal az újságírói felvetéssel, hogy itt is az a jó, ha a munka befejezésére minden alkatrész elfogy, beépül, ahogy a motor összeszerelésnél is ez kell a jó végeredményhez.

– A teljes összeszerelés 90 kollégám összehangolt munkájának az eredménye, a szállításban 6 targonca és 8 tehergépkocsi is részt vesz – mondta az igazgató. A mobil partfal egyébként 11 méteres vízszintig védi a várost árvíz esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában