Sándorfalva - Szeged

2021.06.22. 07:00

Szabálysértés az épülő úton kerékpározni

Akár helyszíni bírságot is kiszabhat a rendőrség azokra, akik az épülő kerékpárutat használják. A beruházás szeptemberre lesz kész, addig az úttestet kell használni akkor is, ha az aszfaltcsík biztonságosabbnak tűnik.

T. K.

Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

Mint arról korábban beszámoltunk, várhatóan szeptemberre lesz kész a Szegedet Ópusztaszerrel összekötő, 17,6 kilométeres kerékpárút. Mivel azonban a külterületi szakaszokon szinte teljesen készen van, sokan már most is használják, mert biztonságosabbnak ítélik meg így a kerekezést, mintha a rossz minőségű autóúton, a betoncsík szélén közlekednének.

A rendőrség tájékoztatása szerint azonban ez nem csak hogy veszélyes, de szabálysértésnek is minősül.

Fotó: Török János

A Csongrád-Csanád megyei Rendőr-Főkapitányság kommunikációs osztálya levelében azt írta, az építés alatt lévő utak munkaterületnek minősülnek. Az utak forgalomba helyezését és használatba vételét hatósági eljárás előzi meg. A munkaterület nem felel meg az utakkal kapcsolatos kötelező előírásoknak, ott olyan munkálatok folyhatnak, melyek az illetéktelenül közlekedők testi épségét és a közlekedés biztonságát veszélyeztethetik, illetve azon olyan akadályok, hibák lehetnek, melyek a forgalomba helyezett utakon nem lehetnének jelen.

Mindezek miatt a rendőrség a még épülő kerékpárúton közlekedőkkel szemben a fokozatosság figyelembe vételével intézkedik: figyelmeztet, helyszíni bírságot szab ki vagy szabálysértési feljelentést tesz.

A projekt egyébként azért csúszik, mert Sándorfalva belterületén csak a jövő hónapban indulnak meg a munkák. Ott ugyanis kiderült: nem lehet a már meglévő kerékpárutat kiszélesíteni, mert az alapja nem megfelelő. Így a beruházó konzorcium 60 millió forint többlettámogatást igényelt, hogy a meglévő burkolat elbontása után a külterületiekkel megegyező szerkezetű utat építhessenek. Ezek a munkálatok a jövő hónapban kezdődhetnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában