Itt tart a beruházás

2021.06.13. 14:00

Szentesig tervezik a bicikliutat, de kellemetlenség is ér néhány embert

Rendkívül rossz állapotú a két megyét, Békést és Csongrádot érintő, Orosháza és Szentes közötti 4405-ös út állapota. Mostanra belátható közelségbe került a szakasz felújítása. Ennek azonban nem mindenki örül, akik az út mellett laknak, jobbára teherként élik meg a tervezett beruházást. Ráadásul vannak, akik némi területet is vesztenek, amit az állam kisajátít tőlük. Ennek árát azonban kifizetik a tulajdonosoknak.

Kovács Erika

Felújítják az Orosháza és Szentes közötti utat, és kerékpárutat is építenek. Fotó: Kovács Erika

Lapunk megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs igazgatóságát, igaz-e a hír, hogy többekkel nem sikerült a kisajátítás ügyében megegyezni, ami hátráltathatja, vagy akár meg is akaszthatja a beruházást.

Főútvonallá válik

– A 4405-ös jelű út Derekegyház és Nagymágocs, valamint a 4406-os jelű út Nagymágocs–Orosháza közötti szakaszainak főúttá minősítését a 1222/2011. számú kormányhatározat tartalmazza a gyorsforgalmi és főúthálózat hosszú távú fejlesztési programja és nagytávú tervén belül. A főútvonallá történő átminősítéshez elengedhetetlen ezen utak fejlesztése, mivel a fenti útszakaszok műszaki paramétereikben je­lenleg nem alkalmasak főúti átminősítésre – áll a közútkezelő válaszában.

Felújítják az Orosháza és Szentes közötti utat, és kerékpárutat is építenek. Fotó: Kovács Erika

Egy évig tervezték

Az Orosháza és Szentes közötti út terveztetése 2019 nyarán kezdődött, csaknem 1 évig zajlott.

– A tervezés során többszöri egyeztetés történt a tervező, az érintett önkormányzatok és társaságunk részvételével, az önkormányzatokkal közösen határoztuk meg a tervezett ke­­rékpárút nyomvonalát, így történt Nagymágocs esetében is. Az építés engedélyezésekor a jogszabályoknak megfelelően a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal értesítette az összes érintett ingatlantulajdonost az engedélyezés megindításáról, amely tartalmazta, hogy az engedélyezési tervdokumentáció hivatali időben a hatóságnál megtekinthető. Az eljárás végén szintén minden érintettnek megküldték a határozatot – tudtuk meg a kommunikációs osztálytól.

A kerítéstől 3 méterre

Nagymágocs belterületén a Szántó Kovács János utcán a kerékpárutat a járda és a meglévő árok közé tervezték. A kerékpárút-nyomvonal önkormányzati területen épül meg, kivéve az utca elején lévő öt ingatlant, amelynek kisajátítása jelenleg zajlik.

– Ezen ingatlanok kerítésétől 3 méterre húzódik majd a kerékpárút, nem érintve a gépkocsibejárókat. A területszerzés a jogszabályoknak megfelelően zajlik. Minden érintett tulajdonost kártalanítunk. A jogos lakossági igényeket igyekszünk orvosolni

– közölte a közút.

Az egyik ótompaháti ingatlan elé például középszigetet terveztek, ami gátolta volna az ingatlantulajdonost a területe megközelítésében, használatában. A közútkezelő cégtől kapott információ szerint ezt a tulajdonossal egyeztetve orvosolták.

A tervező megvizsgálta a teljes megyei szakaszon a közlekedési útvonal fejlesztése kapcsán várható zajterhelést is. Azokon a helyeken, ahol a zajterhelés várhatóan eléri vagy megközelíti a zajvédelmi határértéket, ott zajcsillapító kopóréteget építenek, sebességkorlátozást vezetnek be, illetve zajvédő falat is létesítenek.

Az útfejlesztési projekt egyébként növénytelepítést is tartalmaz, összesen 11 ezer 200 cserjét és 1940 fát telepítenek majd a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában