Mártély

2021.06.08. 16:30

Tervezik a Holt-Tisza rehabilitációját

A Mártélyi Holt-Tisza nagyszabású rehabilitációját tervezi az Országos Vízügyi Igazgatóság. Csónakkikötőket, erdei tan­órahelyet építenének, illetve kikotornák a holtágat. 

T. Sz.

A Mártélyi Holt-Tisza rehabilitációja a belvízvédelmet szolgálja majd. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Rekonstruálnák a meglévő zsilipet, kikotornák az összekötő csatornát ötszáz méteres szakaszon, és két csónakkikötőt is építtetne többek között az Országos Vízügyi Igazgatóság Mártélyon. Az ottani Holt-Tisza rehabilitációjáról szóló nagyszabású közbeszerzési eljárás leadási határideje június elején zárult. A kiírás célja a belvízbiztonság növelése a Dél-Alföldön. Egy párhuzamosan futó hasonló eljárással a körtvélyesi szakaszra koncentrálnak. Az ottani beruházással 160 méteren fejlesztenék a töltést, vízzáró résfalat, illetve a Kenyere-éri csatornán zsilipet építenének, a gátkoronán pedig 3,5 kilométeren üzemi út épülne. Előbb elbontatnák a meglévő szivattyútelepet, hogy később egy teljesen új vízátemelő telepet létesítsenek. A mártélyi holtág az árvízvédelmi töltések között helyezkedik el, egy-egy árhullám ér­­kezésekor vízkészlete gravi­tációsan a holtág déli részénél töltődhet. Ha ez elmarad, szivattyúval pótolják a vizet. A holtág összesen 46 hektár, átlag mélysége három méter, legmélyebb pontja normál vízállásnál 7,1 méter. A nagyszabású beruházással bevezető nyílt csatornát építenének, nyolcvan méter hosszan terméskővel védenék a partot, és egyéb feladatok mellett kikotornák a holtágat is mintegy 150 ezer köbméteren. A tervek része egy erdei tanórahely kialakítása, de csónakkikötők és 8500 négyzetméter kezelőút szintén épülne.

A Mártélyi Holt-Tisza rehabilitációja a belvízvédelmet szolgálja majd.
Fotó: Török János

Bevezető nyílt csatornát építenének, nyolcvan méter hosszan terméskővel védenék a partot, és kikotornák a holtágat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában