Helyi közélet

2021.06.25. 18:31

Tizenkét szociális bérlakás építése kezdődik Bakson

Négy telken tizenkét szociális bérlakást építenek Bakson, a munkálatok 1 hónap múlva három ingatlanon startolnak – a rendelkezésre álló anyagiak, a forrás miatt –, a negyediken majd később. Könnyűszerkezetes faházak épülnek, amelyeket a tervek szerint napenergiával fűtenek.

Imre Péter

A romos ház helyén is nemsokára modern technológiájú szociális bérlakás épül Bakson. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására nyert korábban a baksi önkormányzat 2,75 millió forintot a Magyar Falu programban. Az összegből négyet tudtak megvenni, ezeken 12 szociális bérlakást építenek.

Akad olyan telek, amelyik frekventált helyen a Fő utcán, illetve a község központjában fekszik, de egyik sincs eldugott, megközelíthetetlen helyen, és akad, amelyiken van felépítmény, mint például a Fő utcain.

– Lezajlott a második, ezúttal sikeres közbeszerzés: négy vállalkozó jelentkezett, közülük a Pelaproject Kft. adta a legkedvezőbb árajánlatot, kö­­zel 185,5 millió forinttal – újságolta Búza Zsolt, Baks polgármestere.

A beruházásra a korábbi nyertes pályázat alapján 167 millió forintjuk van a kasszában, a különbözetre, mintegy 18 millióra, költségpótlásra vagyis kiegészítő tá­mogatásra kérelmet nyújtott be a település.

A romos ház helyén is nemsokára modern technológiájú szociális bérlakás épül Bakson.
Fotó: Karnok Csaba

– A pályázatoknál, amennyiben lehetőség van rá, mindig figyelünk arra, hogy egymásra épüljenek, kiegészítsék egymást, így történt ez ezúttal is – közölte a faluvezető.

Bakson már működik 23 szociális bérlakás, 21 lakott, a maradék kettőre tízen je­lentkeztek, ebből is kiderül, továbbiakra is van igény a községben, ezért a Magyar Falu program ingatlanok közcélra történő megvásárlását összekapcsolták a komplex telepprogrammal.

– A bérlakások építése is a népesség megtartását, a fiatalok helyben maradását szolgálja – fejtette ki Búza Zsolt.

– A rendelkezésre álló összeg, a már említett 167 mil­­lió forint arra elég, hogy három telken indulhat meg az építkezés, a negyediken akkor, amikor a hiányzó forrásnak is a birtokában leszünk – közölte a polgármester. Jelenleg még várni kell arra, hogy az érvényesen pályázó, de vesztes 3 cég kifogást emel-e a végeredménnyel szemben, amennyiben nem, megköthetik a szerződést a Pelaproject Kft.-vel, átadják számára a területeket, a munka azt követően – mostantól mintegy 1 hónap múlva – startolhat, és onnantól 200 nap áll rendelkezésre a befejezésig, a 9 ház felhúzásáig.

A negyedik telekre feltételes módon szerződnek – tudtuk meg –, ami akkor válik hatályossá, ha a hiányzó 18 millió is a számlán landol. Akkor folytatódhat, és újabb 200 nap múlva zárulhat a projekt.

– Az időközben, a 2017-es nyertes pályázat óta megnö­vekedett költségek miatt há­­romszor terveztettük át a be­­ruházást. Eleinte hagyományos technológiával készített házakat képzeltünk a telkekre, végül a könnyűszerkezetes, ezért jelentősen olcsóbb, úgynevezett SIP-technológiás fa­­házak mellett döntöttünk, amelyek minden tekintetben megfelelnek a modern, 21. századi követelményeknek – magyarázta Búza Zsolt. Utóbbi kijelentést igazolja az épületek energiahatékonysága: fűtésükhöz nem gázt, hanem napenergiát használnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában