Nyakunkon a nagy szabadság

2021.06.08. 12:33

Vakáció! – mutatjuk hogyan lehet igazán önfeledt – Videó

Biztonsági juniálissal indult idén is a nyár megyénkben a rendőrség jóvoltából. Ezúttal Szegeden, a Stefánia sétányon tanították meg a gyermekeket arra, hogyan előzzék meg a bajt a vakáció alatt. A mozgás fontosságára is felhívták a figyelmüket.

Kiss Anna

Szeged, 20210608. XII. tanévzáró - szünidõindító biztonsági juniális - rendõrök, vízimentõk, tûzoltók szokásos vakcáióindító eseménye a Stefánián.. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

– A játszóterek és a dühöngők környékén ne rutinból, hanem fokozott óvatossággal közlekedjünk autóval, hiszen ahol kigurul egy labda, ott biztosan megjelenik utána egy gyermek is – hívta fel a figyelmet kedden Vad Róbert, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára.

Elsősegélynyújtást tanultak a diákok a Stefánián, akik a mentőmellény helyes használatáról is információt kaptak. Fotó: Frank Yvette

A Stefánián megrendezett szünidőindító biztonsági juniálison a rendőr őrnagy beszélt arról is, hogy csakis jól felszerelt, műszakilag megfelelő kerékpárral induljunk túrára nyáron, valamint kövessük a látni és látszani elvet. Megjegyezte, ha gyalogosan megyünk kirándulni, akkor is legyen nálunk láthatósági mellény arra az esetre, ha ránk sötétedne túra közben. Kiemelte, ezek a néhány száz forintos eszközök életmentőek.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság évről-évre a nyári szünet megkezdése előtti héten, a juniálison figyelmezteti a gyermekeket arra, hogy milyen veszély leselkedhet rájuk a vakáció alatt. Idén 53 diák vett részt az eseményen, amit a rendőrség a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálattal, a Magyar Vöröskereszttel, valamint a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal közösen rendezett meg.

M. Toronykőy Márta, a CSCSMRFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője elmondta, az idei felkészítő délelőtt azért is fontos, mert az elmúlt hónapokban az online térben élték az életüket a gyerekek, akiket fokozottan kell visszaszocializálni a mindennapokba, ennek része a veszélyekre való figyelemfelhívás. Jelezte, ezúttal az egészséges életmódot is fókuszba állították, így a délelőtt közös sportolással indult.

Lapunknak Mulati Árpád, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat tagja arról beszélt, hogy bár megyénkben csak kevés kijelölt fürdőzőhely van, mégis sokakat csábít az ismeretlen víz, amit sokszor elővigyázatosság nélkül közelítenek meg.

– Többen belesétálnak, de nem tudják milyen mély a meder, annak mi van az alján, például egy kagyló vagy kő is megsértheti a lábukat. Gyakran fejest is ugranak a vízbe, ami miatt nyaki gerinc sérülések történnek, és még mindig sokan mennek felhevült testtel vízbe. Fontos, hogy csakis kijelölt helyszínen fürdőzzünk és azt ne felhevült testtel tegyük – mutatott rá.

Hangsúlyozta, ha bajbajutott embert látunk, akkor azonnal kérjünk segítséget és ne mi próbálkozzunk a megmentéssel, hiszen elő szokott fordulni, hogy a bajbajutott megmenekül, de a segítő végül a vízben marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában