Megtelt a Mátyás tér

2021.07.24. 16:50

A győzelmeink is fontosak: a nándorfehérvári diadalra emlékeztek – Galéria

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Nándorfehérvári emléknapokat a szegedi Mátyás téren a hétvégén. A gyerekek naphosszat önfeledten kardoztak, ismeretterjesztő előadások és látványos bemutatók váltották egymást és élő haditáborba is betekinthettek az érdeklődők.

A. T. J.

Reneszánsz hangulat uralkodott a hétvégén a szegedi Mátyás téren, ahol tizenhatodik alkalommal rendezték meg Nándorfehérvári emléknapokat. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

Szombat délben sem lankadt az érdeklődés a szegedi Mátyás téren, ahol a hétvégén rendezték meg a XVI. Nándorfehérvári emléknapokat. Bár hőség nem volt, azért senki sem fázott, de a gyerekeket ez nem érdekelte, izzadva kardoztak a tűző napon.

Dominik nagyon izgult

– Kinyújtózkodtam, felkeltem

– kezdte mesélni a napját a kilencéves Várdai Dominik, amikor azt kértem tőle, mesélje el, hogy telt a napja, de aztán megbeszéltük, hogy csak a Mátyás téri eseményekre lennénk kíváncsiak.

– Itt lakok egy köpésre, már jöttem reggel felé. Annyira izgultam, hogy nem néztem az órát, nem tudom, mikor

– mesélte a fiú, de azt megállapítottuk, hogy a Pavane táncegyüttes zászlóforgatóival, zenészekkel, dobosokkal együtt vonult ki a térre, ahol az alsóvárosi ferences templom közelében az egész délelőttöt kardozással, csatázással töltötte.

Megújult hagyományőrzők

A tér másik oldalán a színpad mellett bemutatók váltották egymást. A szentesi Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület vezetőjével, Lázár Mihállyal két műsorszám között beszélgettünk.

Az egyesület hatodik éve résztvevője az emléknapoknak. Igyekeznek megújulni, új a táborkép, valamint idén két új, 15. századi rekonstruált páncélzattal érkeztek, a beszélgetés előtt számszeríjász-alakzatot mutattak be. Mihály húsz éve, 15 évesen íjászattal kezdte, most tizenkét éve, szinte létrehozása óta vezeti az egyesületet. Mint fogalmazott, ő hivatásos hagyományőrző, próbál a szenvedélyéből megélni, 15. századi eszközöket gyárt, gyermekfoglalkozásokat, táborokat tart.

Gyásznapok mellett

Szeged egyetlen, középkori hagyományokat felidéző kulturális programja szervezőinek a szándéka az volt, hogy nagyszámú nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeinkről is méltóképpen emlékezzünk meg. 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett is, így a rendezvény helyszínének közvetlen kapcsolata van a történelmi eseménnyel.

A látogatók akár karnyújtásnyi közelségből nézegethetik az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják milyen volt a tábori élet Mátyás korában a fekete sereg számára. A szereplők elvegyülnek a tömegben, különböző feladatokat látnak el, szerepükhöz illő jeleneteket adnak elő, jönnek-mennek a látogatók között, velük beszédbe elegyednek, hogy mintegy testközelbe hozzák számukra a kor hadi táborait.

Krumplis tarhonya a harcosoknak

– Van a rendezvénynek egy hagyományos váza, amit a korszak jól behatárol, de azért próbálunk újat mutatni. Az előadók között is vannak újdonságok, például a Tabulatúra Régizene Együttes, akik szerintem először lépnek fel nemcsak itt, hanem Szegeden is

– mondta az esemény szervezője Kohári Nándor, történész miután egy nehéz szódásballont cipelt a tér másik végébe, ahol a résztvevők számára tálalták az ebédet, a krumplis tarhonyát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában