3 kilométeres szakaszon

2021.07.27. 09:17

Bicikliutat terveznek a nagykörúton

Mintegy három kilométeres szakaszon hoznának létre kerékpárutat Szegeden, a nagykörúton. Az azonban még nem tisztázott, hogy egy- vagy kétirányú legyen. A készülő tanulmányterv alapján döntik majd el.

K. A. R.

A Boldogasszony sugárútéhoz hasonló utat kaphat a nagykörút is. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A Római körút–Szilléri sugárút csomópont és a Bécsi körút–Boldogasszony sugárút csomópont közötti egybefüggő szakasz kaphat kerékpárutat a jövőben. A Közbeszerzési Hatóság oldalán megjelent információk szerint a szegedi önkormányzat szakembert keres a tanulmányterv készítéséhez. A kiírás szerint olyan terv kell, amely előnyben részesíti a közösségi közlekedést, a zöldfelületi rekonstrukciót és a gyalogosközlekedést is.

A Boldogasszony sugárútéhoz hasonló utat kaphat a nagykörút is.
Fotó: Karnok Csaba

Két verzió lehetséges a kerékpárút létrehozására. Az egyik, hogy a buszsávot középen vezetik el, a kerékpárút pedig kétirányú lesz mindkét oldalon, amit a zöldben vezetnek el, vagy a járda mellett. A másik verzió az, hogy mindkét oldalon egyirányú kerékpárutat alakítanak ki, ezt is vagy a zöldben, vagy a járda mellett vezetnék el. Ez összesen 3560 méternyi kerékpátutat jelentene.

A beruházás során kiemelt figyelmet kapnának a keletkező csapadékvizek helyben tartását elősegítő megoldások is.

Megkerestük az önkormányzatot is a fejlesztési tervek kapcsán, és arról is érdeklődtünk, hogy mindezt milyen forrásból tervezik megvalósítani.

– Az elérhető kormányzati anyagok szerint a fenntartható városi közlekedés a 2021–2027-es időszakban is prioritás lesz a közlekedési beruházások tekintetében. Az érintett területek képviselőitől kapott észrevételek alapján egy lehetséges projekt előkészítése céljából vizsgáljuk, hogy a kerékpáros közlekedés hogyan oldható meg a Boldogasszony sugárút belső szakaszán már bevált módon, tehát a széles járdából szegéllyel elválasztva – írták válaszukban. Hozzátették, a tervezés jelenleg saját forrásból zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában