Ha baj van, ők segítenek

2021.07.28. 14:57

Közös gyakorlat volt a Laposon – Galéria a szimulált mentésről

A Laposon gyakorlatoztak a mentők, a katasztrófavédők és a vízimentő szakszolgálat munkatársai.

Suki Zoltán

A szabályok megsértése miatt történik sok vízi baleset. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Felbolydult a Lapos Szegeden szerda reggel. A szabadstrandot ellepték a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a vízimentő szakszolgálat munkatársai, hogy a vízből mentést gyakorolják, és felhívják a figyelmet arra, hogy a Tiszán is be kell tartani a szabályokat.

A Szegedi Vízimentő Szakszolgálat vezetője a Délmagyarországnak elmondta, hogy egyre gyakrabban szegik meg a vízi közlekedés szabályait, és ezt általában a motoros járművekkel közlekedők teszik.

A szabályok szerint, aki például motorcsónakkal közlekedik a Tiszán, nem mehetne harminc méternél közelebb egy evezős csónakhoz, vagy egy vitorláshoz.

Seller András a szerdai gyakorlatról azt mondta, hogy az első akcióban két kajakos borult bele a folyóba, mert megijedtek egy száguldozó motorcsónaktól. Ráadásul a motorcsónakos nem állt meg segíteni, amivel bűncselekményt követett el. A kajakosokat szerencsére sikerült kimenteni a vízirendőröknek, akik átadták őket a parton a mentőszolgálat munkatársainak.

Ezután pedig egy vitorlásé volt a főszerep. azt „játszották el”, hogy nem adott neki elsőbbséget egy motorcsónak. A hajóból emiatt egy ember kiesett, és egy folyóban úszó uszadékfára zuhant. Őt a Szegedi Vízimentő Szakszolgálat munkatársai mentették ki a folyóból. Egy gerinchordágyra fektették, amit a tűzoltók segítségével tettek a partra, ahol újra a mentősök következtek.

Seller András szerint a balesetek jó része elkerülhető lenne, ha mindenki betartaná a vízi közlekedés szabályait.

A Laposon nem ez volt az első mentési bemutató. Még a koronavírus-járvány előtt azt szimulálták, hogy négy fiatal lány esett a folyóba. A lányok alkoholt is ittak, és részegen jó ötletnek gondolták, hogy egy kenuval beevezzenek a folyó közepére. Sajnos azonban tragédia történt, az egyikük a folyóba veszett, társát viszont sikerült kimenteniük a vízimentőknek.

Az a mentés is pontosan úgy történt, mintha tényleg vészhelyzet lett volna. A csónakázó lányok parton maradt barátnői hívták a 112-es segélyhívót, miután látták, hogy társaik beleestek a folyóba a kenuból. Kiderült, azon túl, hogy a szerep szerint részegek voltak, az egyikük úszni sem tudott.

A segélykérő telefonhívás után néhány perccel a helyszínre érkeztek egy mentőhajóval a vízimentők, egy másik hajóval a rendőrök, a parton pedig már a katasztrófavédelem munkatársai is ott voltak. A vízimentők az egyik fuldokló lányt ki tudták menteni, viszont a társa elmerült. Amikor ez kiderült, szóltak a vízimentők búvárszolgálatának is, akik szintén rövid idő alatt kiértek a Laposra. Az elmerült lányt végül ők húzták ki a vízből.

Ezt a gyakorlatot azért tartották, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a szabadtéri fürdés veszélyeire. Szerinte ha úgy csinálnak, mintha tényleg komoly baj lenne, és úgy is mentenek, azzal többet érnek el a gyerekeknél, mintha egy osztályteremben mesélnének nekik a veszélyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában