Bordány

2021.07.23. 16:32

Több kilométer földutat újítanak fel

Csaknem nyolc kilométer külterületi utat szeretne fejleszteni Bordány önkormányzata, amihez uniós pályázati forrásban reménykednek.

Munkatársunktól

A képviselő-testület önerőként mintegy 16 millió forintot különített el a pályázathoz.

Májusban jelent meg a „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című uniós pályázati felhívás, amelyben települési önkormányzatok és önkormányzati társulások nyújthattak be támogatási kérelmet. Az összes támogatás 50 milliárd forint, az érintettek 95 százalékos támogatás mellett legfeljebb 300 millióra pályázhattak. Ezt kihasználva csaknem 8 kilométer külterületi utat szeretne fejleszteni Bordány, amiről a bordany.com önkormányzati oldalon számoltak be. Kiss-Patik Péter alpolgármester elmondta, az önkormányzat időben benyújtotta a dokumentációt, sikeres elbírálás esetén felújítják és megerősítik 5 földút egy-egy szakaszát Bordány külterületén, amelyek mellett az egyik oldalon szikkasztó árkokat is kiépítenének.

Az egyik felújított út, mint Kiss-Patik Péter alpolgármester mutatja, a Bordány dűlőben folytatódó Bem utca lenne. Fotó: Török János

A tervek szerint a meglévő nyomvonalból a felső 10-15 centi talajt kiemelik, ezt később a földpadkák rendezésére használják fel. A legyalult, majd tömörített altalajra szőtt geotextília kerül, erre mechanikai stabilizációs útalapot terítenek majd 25 centiméter vastagságban. Kiegyenlítő rétegként pedig 6 centiméter mart aszfalt kerül az útfelületre.

Ezek az utak a külterület legfontosabb és legforgalmasabb útjaiként úgynevezett kiemelt dűlőútként szerepelnek a településszerkezeti tervben is. A most megpályázott felújítás egyébként tudatos fejlesztés része, hiszen a külterületi utak rendbetétele Bordány 2020–24-es évekre elfogadott gazdasági programjában is prioritást élvez. A mintegy száz kilométernyi földútnak most a legforgalmasabb szakaszain valósulhatna meg a fejlesztés.

Bordány alpolgármestere bízik abban, hogy az elképzelés támogatást nyer. A képviselő-testület csaknem 16 millió forint önerőt is vállalt a megvalósulás érdekében. Nyertes pályázat esetén minél előbb ezt a feladatot kezdik majd meg a hivatal munkatársai. A kisajátításokkal kapcsolatban, a gyors lebonyolítás érdekében, a faluvezetés számít a külterületi földtulajdonosok együttműködésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában