Szeged

2021.07.20. 07:10

Tovább gyűrűzik az IKV Zrt. nyílászárócsere-botránya

Félbehagyott munkának tűnik egy ajtó kicserélése, amelyet az IKV rendelt meg a nyílászárócsere-programjában. A kivitelező alvállalkozó és az önkormányzati cég egymásra mutogat, miközben egyre több a megválaszolatlan kérdés.

Suki Zoltán

A szerződés szerint tökéletes munkát végzett a kivitelező, a lakó ezzel nem ért egyet. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

Tavasszal fejezte be a szegedi önkormányzat ingatlankezelő cége, az IKV Zrt., vagyis egy egyelőre nem ismert alvállalkozó a Gogol utca egyik önkormányzati lakásában az ajtócserét, de a munka nem olyan lett, mint amilyet a lakó elvárt volna.

– Ugyan betették az ajtót kö­­rülbelül három óra alatt, de nem fejezték be a munkát, mert a falat az ajtófélfák mellett nem javították meg rendesen

mondta egy Gogol utcai önkormányzati lakásban élő asszony, akinek több problémája is van, bár az új nyílászáró kétségkívül működik.

Nincs befejezve

Az azonnal szembetűnik, hogy az ajtó beépítése után az úgynevezett kávát nem csinálták meg normálisan. A felület nincs rendesen eldolgozva, az pedig, hogy lefessék, valószínűleg eszé­­be sem jutott senkinek.

– Amikor mondtam a munkásoknak, hogy ez a munka így nincs befejezve, ők az IKV-hoz irányítottak. Őket is megkerestem, ki is jöttek, de visszaküldtek a beépítést végzőkhöz, akiket azóta sem láttam, ez így marad most már, nem tudom, meddig

mutatta a lakó a félbehagyott ajtóbeépítést.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy ez az egy darab ajtó és a felette lévő kisablak beszereléssel együtt több mint 700 ezer forintba került. Egy szakember a munkát látva azt mondta, hogy az ajtó kétszázezer forintba ke­­rül, ha valaki saját magának vesz egy darabot, a beszerelés pedig mindennel együtt sem kerülhet ötvenezer forintba.

A szerződés szerint tökéletes munkát végzett a kivitelező, a lakó ezzel nem ért egyet.
Fotó: Török János

Jó munkát ígértek

Pedig az IKV első osztályú munkát ígért, legalábbis szerződés szerint. Chovanecz Kata fideszes önkormányzati képviselő is azt mondta, hogy a szerződés teljes körű helyreállítást és hibamentes kivitelezést tartalmaz.

Az alvállalkozóról, aki beépítette az ajtókat, nem tudni, hogy kicsoda.

Erről Chovanecz Kata azt mondta, hogy már több helyről próbálták megtudni, kik lehetnek, de válaszokat még nem kapott. AZ IKV legalábbis különös nyílászáróprogramjával kapcsolatban még számtalan nyitott kérdés van. A fideszes képviselő megpróbálja kideríteni, hogy rendszerszintű probléma-e a nem megfelelő árazás.

Arra is kíváncsi, hogy a munká­­ra eredetileg beérkezett hét pá­lyázatból hogyan lett csak egy érvényes, és hogy egyáltalán miért nem az IKV szakemberei végezték a 67 darab nyílászáró beszerelését. A képviselő szerint legalábbis furcsa, hogy az ajtónkénti hatalmas munkadíj miért nem szúrt szemet senkinek sem, miért a piaci ár többszöröséért végeztették el a munkát.

Nem volt olcsó

Korábban megírtuk, hogy egy tavaly októberi pénzügyi bizottsági ülés óta próbálja kideríteni a Fidesz önkormányzati képviselője, hogy miért a piaci ár többszöröséért cserélt ki ablakokat és ajtókat önkormányzati lakásokon a városi tulajdonú IKV Zrt. Chovanecz Kata elmondta, hogy a bizottság elé akkor egy hiányos dokumentumot terjesztettek.

Abban az volt, hogy az IKV száz százalékban önkormányzati tu­­lajdonú lakáson cserélteti ki az ablakok és az erkélyajtók egy részét majdnem 25 millió forint értékben, amit a Délplast Zrt.-vel csináltatnak meg. Később kiderült, hogy 67 darab nyílászárót cserélnek, valamivel több mint 23 millió forintért.

Figyelemre méltó, hogy tíz olyan ingatlan is van, ahol csupán egy nyílás­zárót építettek be, általában 600 ezer forint kö­rüli összegért. Amiért egy tetszőlegesen megkeresett kisvállalkozó nagyjából 50–70 ezer forintot kérne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában