Mindenki megtalálhatja a kedvére valót

2021.08.26. 15:41

Közel 120 program várja az embereket a szegedi könyvhéten

A jövő héten kezdődő 92. ünnepi könyvhét és 20. gyermekkönyvnapok Szegeden számos helyszínen, közel 120 programmal – könyvbemutatókkal, kiállításokkal, dedikálásokkal – várja az érdeklődőket. Nyugodtan állíthatjuk, mindenki megtalálja a kedvére valót.

Imre Péter

Szeged 2021.08.26. Somogyi könyvtár Könyvhét megnyítója Megnyitja: Sikaláné Sánta Ildikó igazgató Fotó: Török János TJ DM délmagyar

– Idén is megtöltjük irodalommal a Dugonics teret, ami jól jön a zárt, vírusos világ után – mondta a 92. ünnepi könyvhét és 20. gyermekkönyvnapok tegnapi sajtótájékoztatóján Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi Könyvtár igazgatója. Az intézmény 14 éve szervezi a könyvhét szegedi eseményeit, és meg kell említeni: 2020-ban is meg tudták tartani a programsorozatot. Az ünnepi könyvhét szeptember 2-tól 5-ig tart a Dugonics téren, az intézményekben majdnem 1 hónapig, szeptember 1-től 23-ig, de a kezdet tulajdonképpen az augusztus 30-án 14 órakor a Somogyi Könyvtár első emeletén nyíló, az ukrán népművészet remekeit bemutató kiállítás lesz, ami szeptember 14-ig látogatható. Ez az ukrán nemzetiségi hónapnak is része.

– A könyv lelki feltöltődést adott sokaknak a járvány alatt is, így tulajdonképpen a túlélést is segítette, mert az új könyv illata semmihez sem hasonlítható, akárcsak a belelapozás öröme

– közölte még az igazgatónő, megemlítve: a közel 120 programot felvonultató, az ország egyik legszínvonalasabb könyvhetének megrendezését az önkormányzat jelentős anyagiakkal támogatja.

Kardos János, a város humán közszolgáltatási irodájának helyettes vezetője kiemelte az intézmények együttműködését, és azt, hogy szegedi szerzők és fellépők is szerepelnek a rendezvénysorozaton. Andóczi Balogh Éva, a Somogyi Könyvtár PR munkatársa részletesen ismertette a programokat, szólt arról, hogy kiadók – köztük helyiek is – bemutatkoznak, lesznek kiállítások és a szerzőkkel való személyes találkozások, dedikálások sem maradnak el.

A 92. ünnepi könyvhét programjait csütörökön sajtótájékoztatón ismertették. Fotó: Török JánosA 92. ünnepi könyvhét programjait csütörökön sajtótájékoztatón ismertették. Fotó: Török János

Pár partner is bemutatkozott, elmondta kínálatát, például a Grand Café és a Szegedi Tudományegyetem. Utóbbi félszáz rendezvénnyel, a színvonalas könyvajánlók mellett interaktív kiállításokkal és programokkal, rendhagyó tanórákkal a virtuális térben készül a szegedi általános és középiskolákban. Érdekesség, hogy a 92. ünnepi könyvhét és 20. gyermekkönyvnapok szegedi programjai közül szinte minden második az SZTE oktatóihoz vagy volt hallgatóihoz köthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában