ünnepeltek a településen

2021.08.19. 18:47

Maróti Mihály lett Üllés díszpolgára – Fotók

Kulturális műsorokkal, kenyérszenteléssel és díszpolgár avatással ünnepelt csütörtökön Üllés. Nagy Attila Gyula polgármester beszédében hangsúlyozta, István király édesapjától kapott értékrendje, hite és elképesztő tehetsége által alapította meg hazánkat.

Kiss Anna

Fotó: DM

Fotó: DM

Csütörtök este a Homokhátságon is elkezdődött az ünnepi forgatag, Üllésen tartották meg a térség első augusztus 20-i eseményét. A Déryné Művelődési Ház és Könyvtár udvarán Nagy Attila Gyula polgármester arról beszélt, hogy augusztus 20-án egy ember életét ünnepeljük, aki megalapította Magyarországot belső harcok árán. Hangsúlyozta, Szent István volt az, aki megrajzolta országhatárainkat a világ térképén akkor, amikor még törzsi viszonyok uralkodtak.

Kitért arra, hogy István 997-ben váltotta édesapját, Gézát, majd 3 évvel később király lett, és az ezt követő évtizedekben vált naggyá Magyarország és mi, magyarok is. Mindehhez kellett elképesztő tehetsége, értékrendje – amit édesapjától örökölt-, valamint az erős hite is – tette hozzá.

Maróti Mihály lett a település díszpolgára. Fotó: DM

Rámutatott, István a fiához, Imréhez megfogalmazott intelmeiben benne van a jövőnk is, vagyis az európai keresztény értékek védelme, a nemzeti identitásunk megtartása és a családok védelme is, ami felelősséget és lehetőséget is jelent egyben.

Az ünnepségen köszöntötték Maróti Mihályt, aki a település díszpolgára lett 2021-ben a képviselő-testület javaslatára, Nagy Attila Gyula döntése alapján.

- Shakespeare szerint színház az egész világ, és úgy gondolom, hogy én egy társulatnak lehettem a tagja. Itt lakok, Üllés szülöttje vagyok, szeretem a települést és hálás vagyok azért, hogy a falut szolgálhattam hosszú éveken át – hangsúlyozta a díjazott.

Az eseményen Kopasz István plébános szentelte meg az új kenyeret, amelyet az ünneplők között osztottak szét. A lelkipásztor rámutatott, Szent István családapa és férj is volt fontos feladatai mellett, egy feljegyzést szerint hat gyermekük volt, de közülük csak Szent Imrét ismerjük, akinek István a lelki gazdaságát és a hitét is igyekezett átadni. Megjegyezte, az édesanyák és édesapák arra törekednek, hogy biztosítsák a család megélhetését, ezt tette Szent István és Gizella is, az új kenyér pedig ezt a törekvést is szimbolizálja.

Kihirdették a helyi kenyérsütőverseny győzteseit: 3. helyezett lett Tanács Zoltánné, 2. Soós Ottó, az első pedig Tanács Zoltán. Különdíjat érdemelt ki Ocskó Annamária.

Az est hátralevő részében már a szórakozásé volt a főszerep, így Meggyes Csaba örökzöld slágereket énekelt az üllésieknek. Látható volt a SZENES élet-mű-show-r is a Tihanyi Vándorszínpad előadásában, így színpadra lépett Tihanyi-Tóth Csaba és Bognár Rita is, míg Kállay Bori és barátai operett gálát adtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában