olyan "gondok" vannak, amit több település megirigyelhet

2021.08.25. 17:55

Megnőtt a gyermeklétszám Nagymágocson

A rendszerváltozás óta nem volt annyi gyermek Nagymágocson, mint most. A település új bölcsőde létesítését tervezi. Az óvodások száma is magas, kinövik a 2018-ban felújított intézményt, plusz csoportszobára lenne szükség. Az iskolához pedig három tantermet szeretnének hozzáépíteni.

Kovács Erika

Az általános iskolát pár nap múlva 211 diák zsivaja tölti be. Fotó: Kovács Erika

– Megoldásra váró feladatokat hozott a gyermeklétszám növekedése, de ezek igazán örömteli „gondok” – értékelte a kialakult helyzetet Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere.

– Kezdjük kinőni az intézményeinket. A falusi csok nálunk azt eredményezte, hogy úgynevezett Kádár-kocka-házat már nem is lehet kapni a településen. Ha mégis meghirdetnek egyet, és nem horroráron, akkor gyorsan gazdát cserél az ingatlan. Az a számunkra örömteli helyzet állt elő, hogy a fiatalok jó része itthon marad, nem vándorolnak el, és más településekről is több család érkezett Nagymágocsra – tudtuk meg a településvezetőtől.

A Mátyás király utcában lévő épületben, ami 1 perces sétára található az óvodától, alakítják ki az átmeneti időszakra a második bölcsődei csoportot. A végső cél egy új bölcsőde építése.
Fotó: Kovács Erika

– Településünkön tehát meg­­állt a népességcsökkenés. A rendszerváltozás óta nem volt ennyi gyermek Nagymágocson. Összesen 67 bölcsődés korú, 118 óvodás korú gyermekünk van, az általános iskolások száma pedig 211 diák. A gyermekek neveléséhez, oktatásához kapcsolódó települési infrastruktúrát már korábban is fejlesztettük, de igazán nagy lökést ennek is a Magyar Falu program adott. Mindemellett kiváló pedagógusaink vannak az intézményeinkben. Látszik is az eredmény. Míg korábban több gyermeket más település intézményébe járattak a szüleik óvodába, iskolába, most többeket közülük „hazahoztak” – tette hozzá a polgármester.

Az általános iskolát pár nap múlva 211 diák zsivaja tölti be. Fotó: Kovács Erika

Jelenleg az óvodaépületben működik a 12 férőhelyes bölcsődei csoport, amit úgy néz ki, kinőttek. Az óvodának is kellene a pluszhely. A gyermeklétszám növekedése miatt az önkormányzat most önálló bölcsőde építésén gondolkozik.

A megvalósításhoz pályázati forrást remélnek. Addig is 8 férőhellyel átalakítják az óvodához közeli, önkormányzati tulajdonú épületet, amit most egy hazaköltöző családnak adtak ki addig, amíg a házukat felújítják.

Egy építész dolgozik azon, hogy megtervezze a jogszabálynak megfelelő átalakításokat. Így a két helyszínen, a két csoportban összesen 20 gyermeket tudnak majd fogadni. A munkálatokat tavasszal kezdik, jövő őszre készül el. Az iskolához is új szárny építését tervezik. Leg­alább 3 új tanterem építése vált szükségessé. Az önkormányzat már felkészült a pályázatra, várják a kiírást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában