Szeged

2021.08.06. 13:55

Tiltakoznak a lakók a fakivágás ellen

A telektulajdonosok értesítése nélkül elkezdtek fákat kivágni a Maros Liget lakóparkban. A lakóközösség tiltakozik és egyelőre nem is kaptak információt arról, miért tüntetik el a több évtizedes növényeket, melyek rengeteg állatnak is otthont adnak.

T. K.

Forrás: DM

Több olvasónk is azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy nemrégiben érthetetlen tájpusztítás kezdődött a Maros Liget lakóparknál. Annak idején Újszeged legzöldebb környezeteként hirdették a területet, amely a Tisza–Maros torkolatánál, a Holt-Marostól 150 méterre helyezkedik el.

A kifejezetten magas áron kínált telkeket sokan éppen a természetközeli környezet miatt vásárolták meg, hiszen egyik oldalról a Maros ártere, másikról egy erdő határolja.

A harmadik oldalvonalat az a csatornapart jelöli, melyet több évtizedes nyárfák szegélyeznek. Ezeket azonban a napokban minden előzetes tájékoztatás nélkül elkezdték kivágni.

A lakópark legfőbb varázsa a rengeteg fa volt, amelyek egy részét most elkezdték kivágni.
Fotó: DM

Egy ott élő lakó lapunknak elmesélte, már az is furcsa volt, hogy a hangos munkálatok szombaton kezdődtek. Ráadásul a kivágott fákat egy üres telekre pakolták le, a tulajdonos engedélye nélkül. – A munkaterületet a lakópark felőli részről ki sem jelölték, miközben itt kisgyerekek is szaladgálnak – tette hozzá. A legnagyobb felháborodást azonban mégis az váltotta ki, hogy látszólag teljesen egészséges, hatalmas fákat tüntettek el a területről, ráadásul vegetációs időszakban. – Itt őzek, nyulak, fácánok és számos védett madár is lakik, ezek mind kétségbeesetten keresték régi otthonukat – mesélte a felháborodott lakó. Hozzátette:

eddig féltucatnyi fát vágtak ki, de a csatorna másik oldalán további 25-30 példány is ki van már jelölve.

Az itt élők többsége a történtek után összefogott, és a Green­peace magyarországi szervezeténél feljelentést tettek, illetve segítséget kértek a kormányhivatal környezetvédelmi osztályától is. Kerestük az ügyben az önkormányzatot, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. illetékese válaszol majd kérdéseinkre. Amint megtudjuk, milyen munkálatok miatt van szükség a fakivágásokra, beszámolunk róla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában