még nem sikerült felülvizsgálni az utat

2021.08.09. 11:25

Továbbra is veszélyes a kerékpárút szőregi szakasza

Egy hónapja történt a halálos baleset Szőreg–Tiszasziget–­Országhatár-kerékpárút szőregi szakaszán, azonban az önkormányzatnak még nem sikerült felülvizsgálnia az utat. A Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete szerint sok az akadály a kerékpárúton, ezekre most fluoreszkáló festéket kentek.

Kiss Anna

Az önkormányzatnak eddig egyetlen hatóság sem jelezte, hogy gond lenne az említett szakasszal. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Július 4-én Szőregen a Szerb utcai kerékpárúton tekerve elhunyt egy fiatal férfi késő este. Éppen ezért kilátogattunk a helyszínre, hogy megnézzük, biztonságosabbá vált-e azóta a bicikliút.

Eközben szóba elegyedtünk a helyiekkel, akik szerint a 30 év körül férfinak az okozhatta a halálát, hogy a majdnem 10 éve megépített Eurovelo 11-es kerékpáros útvonal Szőreg–Tiszasziget–Országhatár szőregi szakasza nincs rendesen megvilágítva, ráadásul a pizzéria előtti parkoló miatt az egyenes útszakasz hirtelen kikanyarodik, majd ismét egy éles kanyarral egyenessé válik.

A parkoló két szélére pedig igen magas szegélyköveket helyeztek, hogy akkor se lehessen keresztülhajtani a parkolón, ha ott nem állnak autók.

Az önkormányzatnak eddig egyetlen hatóság sem jelezte, hogy gond lenne az említett szakasszal.
Fotó: Karnok Csaba

A két helyi férfi szerint vélhetően a kivilágítatlan szakaszon a fiatal ezt a padkát nem vette észre, így nekihajtott, ekkor elvesztette az irányítást kerékpárja felett, és a szemközti fának csapódott, amelynek következtében szörnyethalt. A fa törzsén néhány fotó, míg tövében több tucat mécses és virágcsokrok jelzik a szörnyű tragédiát.

A környékbeliek szerint felfoghatatlan, ami történt, ahogyan az is, hogy ilyen összevissza utat sikerült építeni évekkel ezelőtt.

Úgy tudják egyébként, hogy a fiatal szülei már jogi lépéseket tettek a padkát és a kerékpárutat építőkkel szemben.

Mivel az eset után több szegedi portálon is azt lehetett olvasni, hogy a helyi önkormányzat felülvizsgálja az utat, ezért megkérdeztük a várostól, hogy történt-e már előrelépés az ügyben. Válaszukban az írták, hogy az önkormányzat felé eddig egyetlen hatóság sem jelezte, hogy gond lenne az említett szakasszal, ugyanakkor az önkormányzat tervezi, hogy felülvizsgálja a bicikliútszakaszt.

Fotó: Karnok Csaba

Hogy ezzel megvárják-e a kerékpáros szezon végét, azt nem tudni. Pedig az Európát átszelő kerékpáros túraút egyik szakaszának jelölték ki korábban a Törökkanizsáig vezető utat, ami egyébként igen sok akadályt rejt magában. A Szegedbicaj szerint a szőregi kerékpárút egy rossz vicc, amin a helybéliek sem nevetnek, de a helyismerettel nem rendelkezők pláne nem, belőlük pedig elvileg sok lehet a túraútszakasz-jelölés miatt. A csoport szerint egyébként tudni lehetett, hogy egyszer bekövetkezik a baj, éppen ezért nem ártana, ha a hatalmas kerékpáros fejlesztések közepette valaki végigjárná a meglévő utakat és megszüntetné a veszélyes helyeket, mielőtt újabb tragédia történik, valamint pótolnák a lekopott felfestéseket is.

A Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete is szemügyre vette a kerékpárutat, és tettek is annak érdekében, hogy megelőzzék a bajt. Fényvisszaverős és fluoreszkáló festéket vittek magukkal, amellyel megjelöltek 1-2 veszélyes csapdát, valamint a baleset helyszínén lévő tereptárgyakat is.

A szervezet szerint egyébként egészen furcsa dolgokkal lehet találkozni a bicikliúton, ugyanis néhol virágos rét lett az útból, máshol a közvilágítás a gazos mezsgyét világítja meg, és van olyan rész is, ahol nem lehet eldönteni, hogy miként kellene ott közlekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában