Bivalyok és árnyékaik nyerték a fődíjat

2021.09.24. 18:29

A mezőgazdaság kincsei az Agrofotó kiállításon

T. Sz.

Mórahalom - Nagyszéksós-tó Bivalyok Száz éve még százötvenezer, manapság 2000 példány él Magyarországon. Igénytelen állat, hiszen lelegeli kákát, a nádat, a mocsári füveket és kimondottan szereti a nedves lápos területeket, Az ivarérettséget 3 évesen éri el, a vemhesség 310-330 napig tart, ennek végén 1-2 borjú születik.

Egy évig készült a Bivalyok című, korábban már többszörösen elismert, az Agrofoto 2021 pályázaton most duplán is díjazott fotó. Török János, a Délmagyarország fotóriportere nyerte a légifotó kategóriát, illetve a fődíjat is a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tegnap délutáni programján. A több száz nevezett alkotás közül huszonegy jutott a döntőbe, a zsűri témánként csoportosítva választotta ki a kategóriagyőzteseket. Átadtak további két közönségdíjat és egy, a legkiemelkedőbb alkotónak járó elismerést is. Ahogy Hamvas Atanáz, az ötödször megrendezett Agrofotó szervezője fogalmazott: „A fotós akár hosszú órákat, napokat is ülhet a természetben várva a csodát, amelyet a pillanat ad. A soha vissza nem térő pillanatot. Amikor másodperc törtrészére megmerevedik a természet, amikor Isten vagy bármilyen feljebbvaló akaratából olyan csodának lehetünk részesei, amely egyszeri és megismételhetetlen. Az ilyen csodát lencsevégre kapni, megörökíteni, kimerevíteni az utókornak az a teljesítmény, amely értékelendő.”

Török János kollégánk díjat vesz át.

A Bivalyok című, a Kiskunsági Nemzeti Parkban drónnal készített légi felvétel színeit és kompozícióját méltatta elsőként Somodi Ferenc természetfotós, a zsűri tagja. Majd a felkészültség és a szerencse tökéletes találkozását említette, hiszen az alkotó, Török János egy éven át kutatta a megfelelő perspektívát, alkalmazkodva a természethez, időjáráshoz, a napálláshoz, az állatok vonulásához.

Mórahalom – Nagyszéksós-tó Bivalyok
Török János nyertes képe

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában