Pattanásig feszült a helyzet a migránsok miatt

2021.09.18. 10:00

Bevándorlás – Egyre nagyobb a félelem a vajdasági magyar falvakban

A helyiek azt mondják, hogy nem bírnak ki még egy telet. Félnek, mert az üresen maradt házakat elfoglaló illegális bevándorlók amit tudtak, már eltüzeltek, nem tudni, most mivel fűtenek majd. Közben a majdányiak Angela Merkelt hibáztatják a helyzetért, és azt is elmondták, hogy egy Soros-szervezet oszt pénzt hetente a migránsoknak. Majdányban a száz helybeli mellett jelenleg nagyjából ezer migráns tartózkodik, akik közül sokan naponta próbálnak Magyarországra szökni. A helyzet pedig még ennél is rosszabb lehet az Afganisztánban történtek miatt.

Suki Zoltán

Migránsok csoportja Majdányban. A helyiek félnek a fertőzésveszélytől és a betörésektől, a lopásoktól. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Csendes út vezet a kübekházi határátkelőtől a vajdasági Majdány felé. A pár percig tartó autózás közben senkivel sem találkoztunk, de a magyarok lakta település határában már felbukkantak az első migránscsoportok, a faluba érve pedig szinte csak velük találkoztunk. A település üresen maradt há­­zait migránsok foglalták el.

Így van ez abban az épületben is, amelyik a falu szélén áll, nem messze a postától. Ebben a házban 18 fia­­tal férfi él összezsúfolva, elképesztő körülmények kö­­zött. A házban ami mozdítható volt, azt eltüzelték, az épületet teljesen lelakták, az udvaron pedig halmokban áll a szemét.

Migránsok csoportja Majdányban. A helyiek félnek a fertőzésveszélytől és a betörésektől, a lopásoktól.
Fotó: Török János

Azt mondták, hogy Szíriából érkeztek, és amint lehet, megpróbálnak Magyarországon ke­­resztül Nyugat-Európába jutni. Ennek azonban van egy komoly akadálya: a magyar határvédelem és a kerítés, ami ellen korábban az Európai Unió is folyamatosan tiltakozott.

Az egyik férfi arról beszélt, hogy már tízszer próbált át­szökni Magyarországra, de egyszer sem sikerült neki. Próbálkozott Románia és Szerbia felől is, de mindig ugyanoda került vissza, a majdányi ház­ba, amit korábban társaival elfoglaltak, és gyakorlatilag a földdel tettek egyenlővé.

Az épülettől nem messze, a posta előtt éppen egy asszony sepregetett, akit különösebben faggatni sem kellett, dőlt belőle a szó, amikor a migránsokról kérdeztük.

Koszban élnek

– A fertőzésveszélytől tartunk leginkább. A migránsok a földön alszanak, odapiszkítanak, és azt sem el­lenőrzi senki, hogy elkapták-e a koronavírust – mondta Cene Mónika.

Az asszony azt is elárulta, hogy nemcsak koszban élnek a házaikat elfoglalók, hanem lopnak is. Az ő kertjéből rendszeresen leszedték a paradicsomot, a paprikát és a gyümölcsöket.

Hogy miért, azt senki sem érti, mert azt látják, hogy van pénzük. Szinte mindegyiküknél a legmodernebb mobiltelefon van, és a helyi kisbolt gyakorlatilag az övék. Ott már a dinár fizetőeszközként nem létezik, csak eurót használnak, kivéve a néhány helybelit.

Van pénzük

Hogy honnan van pénzük, ar­­ról pedig már egy másik asszony beszélt, akinek a közvetlen szomszédjában is migránsok laknak. Ő az állítja, hogy Soros György pénzeli az illegális bevándorlókat. Hogy ez menyire igaz, azt mindenki döntse el maga.

Az azonban biztos, hogy a településen hetente többször is megjelenik egy autó az ENSZ menekültügyi szervezetétől, és abból – a helyiek szerint – pénzt osztanak a migránsoknak, és jogi tanácsokkal is el­látják őket.

A már említett kisbolt környékén is tragikus a helyzet. Ez az egyetlen üzlet a településen, és egymásnak adják a kilincset a szírek, a szomáliaiak, és most már sok afgán is, akik az USA kivonulása óta egyre többen indulnak Európa felé.

Megy a bolt

Amikor ott voltunk, az üzlet előtt legalább tizenöten várakoztak, egy körülbelül 30 em­berből álló szomáliai csoport pedig éppen akkor indult el a falu határa, azaz Magyarország felé. A bolt előtt rendszeresen bukkannak fel taxisok is, akik komoly pénzekért fuvarozzák a migránsokat a határhoz.

Egy faluval arrébb, Törökkanizsán találkoztunk egy ugyancsak Majdányban élő asszonnyal, aki azt kérte, hogy a nevét ne írjuk le. Ő évekig politikus volt a környéken, így alaposan belelát a 2015 óta tartó káoszba.

A helyi kisbolt gyakorlatilag a migránsoké. A bolt előtt rendszeresen bukkannak fel taxisok is, akik őket fuvarozzák.
Fotó: Török János

Szerinte a helyzetért Angela Merkel a felelős, azzal, hogy gyakorlatilag meghívta a migránsokat. Azóta tart a fejetlenség és nő a félelem a határ mentén. Az asszony többször is nyomdafestéket nem tűrő jelzőket használt Angela Merkelre, miközben panaszait sorolta.

Fogy a türelem

– Pattanásig felszült idegekkel telnek a napjaink. Ha a türelemről szobrot lehetne emelni, az egy majdányit ábrázolna, de a türelem kezd fogyni. A templomba és a kápolnába is betörtek már többször, nem bírjuk már, még egy telet nem tudom, hogy fogunk kibírni – mondta.

Ez az asszony a törökkanizsai kávézó teraszán sírta el magát kétségbeesésében, majd hazament az édesanyjához Majdányba, és várta a következő reggelt.

 

Amit lehetett, eltüzeltek, az elfoglalt házakban szinte semmi sem maradt.
Fotó: Török János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában