Fontos feladatuk a vadakról gondoskodni

2021.09.06. 13:15

Gémes László: Minden megyei vadásznak szól az elismerés

A napokban vette át Gémes László, az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezetének vezetője Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Kovács Zoltán kormánybiztostól az „Egy a természettel” Vadászati és természeti világkiállítás díszjelének II. fokozatát a kísérő programok megvalósításában nyújtott munkája elismeréseként.

Imre Péter

Gémes Lászlót a természet közelsége vonzotta. Archív fotó: Kuklis István

Fotó: Archív fotó: Kuklis István

– Úgy gondolom, ez a kitüntetés rajtam keresztül Csongrád-Csanád megye mind a 2600 vadászának szól, az ő eddigi ál­dozatos tevékenységüket is elismeri – mondta Gémes László, az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezetének vezetője annak kapcsán, hogy pár napja átvehette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Kovács Zoltán kormánybiztostól az „Egy a természettel” Vadászati és természeti világkiállítás díszjelének II. fokozatát.

Gémes Lászlót a természet közelsége vonzotta. Archív fotó: Kuklis István

A kísérő­programok megvalósításában nyújtott színvonalas munkájával érdemelte ki.

Kiadvány, könyv is kötődik a megyei vadásztársasághoz, de a legnagyobb dobás az Ópusztaszeri Nemzeti Történe­­ti Emlékpark Rotundájának Árpád-termében, 1500 négyzet­méteren berendezett állandó kiállítás volt, amely a Dél-Alföld vadászatát, vadgazdálkodását mu­tatja be.

Az érdeklődők láthatnak fegyvereket, vadetetőt, ma­­gaslest, megismerkedhetnek valamennyi itt élő állattal, legyen az akár szárnyas, emlős, szőrmés, kártevő vagy hasznos, sok trófeát csodálhatnak meg, és a gyerekeket filmvetítés is várja.

Több megyei vadász segített a tárlat kialakításában, például ereklyék, féltett kincseik felajánlásával.

– A természet közelsége, annak szeretete vonzott a va­dászathoz. Már legalább 30 éve gazdálkodok, ezalatt sok élő­­lénnyel ismerkedtem meg – mesélte magáról Gémes László. Elmondta: nem a kilövés a legfontosabb dolguk, hanem ha kell, a vadak etetése, a róluk való gondoskodás, az odafigyelés.

– Többször sétálok a természetben német vizslámmal, Mokkával, ilyenkor sok mindent tapasztalok és észreveszek. Kikapcsol. Egyébként a trófeák közül nem a várhatóan díjnyerteseket szeretem, hanem a kisebbeket, deformáltakat, ab­­normálisokat, ezek egyediek, különlegesek, és hordozójuk elejtésével a fontos selejtezést is elvégzem, nem örökíthetik tovább a génjeiket – mondta Gémes László.

Megemlítette: előfordult, hogy kimentettek csatornába esett őzet, illetve szenvedéseitől szabadított meg három sérült vaddisznót. A vadászati szezon az apróvadak kilövésével folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában