Szeged

2021.09.16. 12:17

Olyan vonatokon utazhatunk, amivel legutóbb dédszüleink vagy nagyszüleink jártak

Lehetőség lesz múltidéző vonatokkal utazni, amiken korabeli mozdonyok, az eredeti állapot szerint felújított kocsik vagy éppen az Utasellátó adott korszakra jellemző finomságai fokozzák a retró élményt. A Volánbusz nosztalgiajárataival pedig vasárnap felfedezhetők Szeged nevezetességei is.

delmagyar.hu

Szergej

A retró hétvégén Szeged és Békéscsaba között szinte minden személyvonat retró szerelvényként közlekedik. Forgalomba áll a korábbi retró hétvégékről már ismert csíkos Szergej mozdony a hozzá tartozó négy vékonycsíkos Rába gyorsvonati kocsival. A balatoni hétvégékről ismerős lesz a retró classic ingavonat, a korabeli festésű Csörgővel és olajzöld szerelvényével, valamint a retró Bz motorvonat a hozzá illő kocsikkal. – írja a MÁV-START a közleményében.

Szergej mozdony. Fotó: Mávinform.hu

Újdonság lesz az MDa motorkocsi megjelenése, amely ezen a hétvégén két vékonycsíkos Rába kocsival lesz látható. Ezeken felül lehet utazni classic Csörgő mozdonyos vonattal az utolsó NDK-s gyártású 1. és 2. osztályú fülkés kocsikkal, amelyek rövid időn belül búcsúznak a mindennapi forgalomból, valamint forgalomba áll egy Púpos mozdony, melynek szerelvényében az utolsó két megmaradt klasszikus műbőr üléses sebesvonati kocsi fog közlekedni.

Szeged – Budapest retró InterCity

Szegedről Budapestre a 18:45-kor induló Hírös InterCity vonaton étkezőkocsi is megtalálható lesz, és az új járművek folyamatos érkezésével a mindennapi forgalomból hamarosan búcsúzó komfortkocsin lehet utazni.

Retró Utasellátó étkezőkocsik

A retró hétvégén ismét elérhető az Utasellátó klasszikus megjelenésű étkezőkocsija, ahol olyan finomságok is választhatók,

mint a hortobágyi palacsinta, paprikáscsirke, marhapörkölt, rántott sertésborda, töltött paprika vagy bélszínjava, amelyek minőségi borokkal és klasszikus édességekkel fogyaszthatók.

A kínálatban a helyi ízek kedvelői is megtalálják kedvenc fogásaikat, szegedi halászlé, valamint csabai kolbászos hidegtál is elérhető.

Az étkezőkocsival a Budapestről 6:10-kor induló Békés IC szerelvényen, a Békéscsabáról 15:47-kor induló szegedi személyvonatban, valamint a Szegedről 18:45-kor induló Hírös IC-járaton találkozhat az utazóközönség, de napközben kb. 9:30 és 15:00 között Békéscsaba állomás 1a vágányán is rendelkezésre áll a vendégek számára.

Gőzvontatású nosztalgia gyorsvonatok

A MÁV Rail Tours szervezésében a menetrend szerinti személyvonatokon kívül ezen a hétvégén gőzmozdonyos nosztalgiavonatokkal is lehet utazni. A muzeális, párnás és fapados kocsikból és bisztrókocsiból álló járatokon átélhető a múlt századi utazási élménye. A vonatot a legendás 424-es gőzmozdony fogja húzni. Ezeken a nosztalgiavonatokon a MÁV-START menetjegyei nem érvényesek, a helybiztosítást is tartalmazó jegyek a MÁV Rail Tours oldalán kaphatók.

Retró Volánbusz járatok

Vasárnap a napfény városa a Volánbusz gyönyörűen felújított Ikarus 266-os autóbuszával is felfedezhető.

A Szegedi Dómot, Széchenyi teret és a Víztornyot is érintő városnéző járatok 11:30-kor illetve 13:00-kor indulnak Szeged vasútállomás elől (Indóház tér) kb. 60 perces útjukra.

A menetjegyek elővételben a Volánbusz oldalán, vagy a készlet erejéig az autóbusz-vezetőtől kaphatók 1000 forintos áron.

Nosztalgia villamosok Szegeden

A retró hétvégéhez az SZK is csatlakozik, mindkét nap K jelzéssel nosztalgia villamos indul Szeged Pláza – Tarján – Vadaspark – Széchenyi tér – Szeged vasútállomás – Szeged Pláza útvonalon, amelyek Rókus állomáson csatlakoznak a Békéscsaba és Szeged között közlekedő személyvonatokhoz. A nosztalgia Bengáli villamosok normál díjszabással vehetők igénybe.

Fotó: szkt.hu

Retró Alföldi napijegy

A hétvégén Békéscsaba és Szeged között a MÁV-START járatain korlátlan számú utazást lehetővé tevő napijegy is váltható 990 forintért. A Retró Alföldi Napijegy elérhető a MÁV alkalmazásban is, bármely, a vonalon közlekedő járatra rákeresve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában