Várják az önkénteseket most szombaton is Balástyán

2021.09.03. 13:53

Teljesen megújul a Sajtkukacpark

Több mint egy hónapja dolgoznak az önkéntesek a balástyai Sajtkukacpark rendbetételén, ami lassan a végéhez közeledik. Az utolsónak szánt közös munka most szombaton 8 órától lesz.

I. P.

Fotó: Illin Klára

Huszonkét éve Balástyán, az Arany és a Hunyadi utca ke­­reszteződésénél lévő üres önkormányzati telken nagy összefogással játszótér épült. A Sajtkukacpark jelenlegi for­­mája 2012 és 2014 között alakult ki, és az uniós szabványoknak megfelelve szabadtéri sportpark lett belőle az Európai Unió és a magyar állam 24,6 millió forintos támogatásával.

A nyertes pá­lyázatot a Balástyáért Közalapítvány adta be, majd 2019-ben 12 milliós újabb pályázati forrásból szabadtéri kondipark­kal bővült.

Önkormányzati munka

Fotó: Illin Klára

Az elmúlt években az önkormányzat munkatársai végezték a park karbantartását, ta­­karítását. A területen sok a já­­tékelem, és a komolyabb felújítások meghaladják a község erőforrásait, mivel kevesebb a munkaerő, a közfoglalkoztatott is, mint korábban. A játszótér biztonságát háromévente kell felülvizsgáltatni, és már az előzőnél is felhívták a figyelmet a felújításra, pár sporteszközt javíttatni kellett, ami sok pénzbe került.

Közösségi összefogás

Fél éve Kocsisné Benkő Beáta és Csontos Mária elhatározta, közösségi összefogást indítanak a Sajtkukacpark felújítására, miután egyes eszközökön a kötelek szétfoszlottak, a festés megkopott vagy épp a faidomok korhadtak el. A szükséges anyagokat az önkormányzat biztosította, augusztus végéig mintegy 400 ezer forint értékben. A munka július 31-én kezdődött, azóta folyamatosan tart, akadtak akik külön szervezés nélkül, a kulcsot elkérve szólóban vagy kisebb csoportokban is dolgoztak.

Fotó: Illin Klára

– Kimentem, és láttam, hogy romokban a park, és tudtam, hogy 2022 tavaszán újabb mű­­szaki ellenőrzés lesz. Ezért, és hogy újra felszabadultan használhassuk az eszközöket, kezdeményeztük a felújítást. Kiderült, érdemes közösségi összefogást szervezni, mert bőven akadnak olyanok, akik szívesen áldozzák szabadidejüket és pénzüket jó célra – mondta Kocsisné Benkő Beáta. Ezenkívül még szakipari munka és faanyag felajánlásával valósul meg a felújítás, sokan csiszolással, festéssel, takarítással, a gyomok kiszedésével járultak hozzá.

Újabb játék

Pénzfelajánlásokat a Balástyáért Közalapítvány gyűjt, amelyből újabb játékot vesznek. Az a terv, ha a rekonstrukció el­készül, az állagmegőrzést is la­­kossági összefogással vé­geznék. Még jelenleg is akad feladat, és aki segíteni szeretne, például a zöldfelület ápolásában, gyomlálásában, Kocsisné Benkő Beátával veheti fel a kapcsolatot a 30/413-0075-ös telefonszámon. Az utolsónak szánt társadalmi munkanap szombaton 8 órakor kezdődik, de lehet, hogy még lesz folytatás.

A szükséges anyagokat az önkormányzat biztosította, augusztus végéig mintegy 400 ezer forint értékben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában