Csongrád-Csanád megye

2021.09.15. 14:40

Több mint 700 ezer regisztrált horgász van ma hazánkban

Több mint 700 ezer a regisztrált, engedéllyel rendelkező horgász Magyarországon, és 2019-ről 2020-ra 135 ezerrel nőtt a számuk. Az adatok azt jelentik, hogy hazánk lakosságának mintegy 10 százaléka választja ezt a sportot szabad­idős tevékenységnek. Megtudtuk, hogy a horgászszervezetek rendszeres haltelepítései miatt egyre többen váltanak éves engedélyt.

Imre Péter

20200609 Szeged Horgászok a Maty-érnél. Képen: Németh Tibor és Urbán Mihály pecások Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

 

Az elmúlt év végén Nagy István agrárminiszter a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) honlapjára írt cikkében megállapítja, „a horgászat megkerülhetetlen része hazánk történelmének és kul­­túrájának, de nemcsak a múltja jelentős, hiszen ma is meghatározó szerepet tölt be a társadalmunkban”. Tavalyig mintegy 700 ezren váltották ki engedélyüket, ez a szám azóta biztosan tovább nőtt, aminek a koronavírus-járvány sem vethetett gátat. Megjegyzendő, hogy már évek óta Magyarország legnagyobb civil társadalmi szervezete a Mohosz.

A regisztrált horgászok szá­ma akkor, 2019-ről 2020-ra fordulva 135 ezerrel több volt, mint egy évvel korábban, és

az utóbbi 5 esztendőben folyamatosan és látványosan nőtt a horgásztársadalom, és köztük egyre több a nő és a gyerek.

A jelenségről Oláh Szabolcsot, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének megbízott ügyvezető elnökét kérdeztük. Megyénkben tavaly 18 ezer 787 volt az állami horgászjegyet váltók száma, 35 tagegyesületük és 27 vízkezelőjük van – mondta el elöljáróban.

– A természetes vizeken történő kereskedelmi halászat megszűnése és a horgászszervezetek rendszeres haltelepítései miatt egyre többen váltanak éves en­­gedélyt. Fő cél elsősorban a szabadidő vízparton történő élménydús eltöltése, de az aktív pihenés mellett ma már a vadvízi halakhoz kizárólag horgászfelszereléssel juthatnak hozzá az emberek – közölte a megbízott ügyvezető, aki beszélgetésünk idején éppen a Tisza csongrádi szakaszához kísérte a telepítendő halszállítmányt. Hozzátette, a horgászat népszerű szabadidős tevékenység, a csend és a nyugalom, a vízpart és a természet ideális kikapcsolódási lehetőséget nyújt, a hétköznapi stresszből kiragadja az embert.

– Bizonyos szabályok bevezetése is nagyban hozzájárult a horgászlétszám növekedésé­hez, mint például a magántulajdonban lévő tavakon kötelező lett az érvényes állami horgászjegy megléte, továbbá az ingyenes horgászvizsga is ebbe a kategóriába tartozik – mondta Oláh Szabolcs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában