Leépít a Continental

2021.10.20. 08:18

90 dolgozóval bontott szerződést a makói Continental, de még nincs vége

Idén eddig 37 saját és 53 kölcsönzött alkalmazottal bontott szerződést a Continental makói üzeme, és az év végéig további 140 ember elbocsátása várható. A leépítés mögött az autóipar átalakulása áll, a cég igyekszik ehhez a lehető leggyorsabban alkalmazkodni, hogy középtávon minél több munkahelyet tudjon megőrizni.

Szabó Imre

Szűrszabó Levente gyárigazgató hangsúlyozta, az autóiparban nagy átalakulás zajlik. Fotó: Szabó Imre

A létszámleépítésről szóló bejelentést a makói gyár kétszáz napja kinevezett igazgatója, Szűrszabó Levente tette, aki a kényszerű lépés hátteréről is beszélt.

– Az autóiparban a globális félvezetőhiány miatt csökken a termelés. Közben zajlik egy átalakulás, a belső égésű motorral működő autók helyét átveszik az elektromosak. Ezzel a változással a makói üzem nem tartott lépést, ide három éve nem érkezett új projekt, és a gyár három éve veszteséges – összegezte a lényeget.

Ha tovább késlekednek, 2026-ig biztosan a megrendelé­sek visszaesésére kell számítani.

– Jelenleg a régi, gumi alapanyagú hűtő-fűtő csövek gyártása Makón még mindig több mint nyolcvan százalékot tesz ki, ezen változtatni kell a műanyag alkatrészek javára

– tette hozzá.

Szűrszabó Levente gyárigazgató hangsúlyozta, az autóiparban nagy átalakulás zajlik. Fotó: Szabó Imre

Elhangzott, idén eddig 37 saját és 53 kölcsönzött alkalmazottal bontott szerződést a Continental közel 1600 főt foglalkoztató makói üzeme, és az év végéig további 140 ember elbocsátása várható. Utóbbi a bérelt munkaerőt érinti. Szűrszabó Levente határozottan cá­folta, hogy az eddig elküldött saját dolgozóktól a sztrájk miatt váltak volna meg.

Hangsúlyoz­­ta, a döntést üzleti alapon hozták meg.

Jól halad a tárgyalás a szakszervezetekkel az új kollektív szerződésről, novemberben várható az aláírás. A dolgozók jogait, juttatásait nem szeretnék csorbítani, de a 20 éve kötött szerződést szeretnék az új munka törvénykönyvéhez igazítani, illetve rugalmasabbá tenni. Ez utóbbi például azt jelenti, hogy a túlmunkáról a régi előírások szerint két héttel korábban értesíteni kellett a dolgozókat, ma már azonban a megrendelők ennél szűkebb határidőket várnak el.

Czirbus: Felháborító!

Czirbus Gábor, a Fidesz makói elnökének tudomása szerint az idén várható elbocsátásokon túl jövőre további háromszáz fős leépítésre készül a Continental Makón. A politikus szerint ez felháborító, különösen azok után, hogy a cég egymilliárdos központi támogatást kapott.

– Kérjük a társaságot, hogy a helyzetet rendezze, tegyen meg mindent a munkahelyek megtartásáért!

– szólította fel a céget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában