Szeged

2021.10.10. 11:51

Átadták a Szegedért Alapítvány díjait – Frank Yvette fotói

Szombaton tartották a Szegedért Alapítvány 32. díjátadó gáláját. Az est nem csak azért volt rendhagyó, mert a szokásosnál több mint fél évvel később tartották: hagyományteremtő szándékkal a végén egy jótékonysági árverést is tartottak.

Timár Kriszta

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Bartók-esttel ünnepelték a Szegedért Alapítvány idei díjazottjait a Szegedi Nemzeti Színházban. A szombati gálán immár 32. alkalommal ismerték el Szeged kiemelkedő személyiségeit, azokat, akik élen járnak a város szellemiségének alakításában. Borovics Tamás színművész nyitó szavalása után beszédét Bódi György, a Szegedért Alapítvány soros elnöke azzal kezdte, a rendkívüli veszélyhelyzet miatt idén nem tudták átadni március 12-én a díjakat, ennek apropóján pedig egy perces néma csenddel tisztelgett a közönség a koronavírus több mint 500 szegedi áldozata előtt.

Az estet Szokolay Dongó Balázs műsorával folytatták, aki a Bartók Béla által összegyűjtött több mint 3200 magyar és szlovák, illetve 3500 román népzenei dallamból válogatva adott elő egy csokrot pásztorfurulyákon és dudán.

 

Ezt követően átadták az idei díjakat.

A művészeti kuratórium Gregor József-díját Rozgonyi Éva karnagy, zenepedagógus, a társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke, a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Totik Vilmos matematikus, akadémikus, a fődíjat pedig Dékány Imre vegyész, akadémikus vehette át.

A tisztelet és megbecsülés jeleként átadott elismerések után a Szegedi Kortárs Balett a szegedi bemutató előtti premiert tartott Bartók Béla: Concerto című előadásából, melyet először adtak elő közösen a Szegedi Szimfonikus Zenekar élő közreműködésével. Juronics Tamás látványos koreográfiája nagy sikert aratott.

Az estet egy jótékonysági árverés zárta, melyen szegedi művészek által felajánlott képzőművészeti alkotásokra lehetett licitálni. Közel 30 műtárgy kelt el, a befolyt mintegy másfél millió forintot az alapítvány a művészet, a kultúra és a tudomány támogatására fordítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában