Október 16. a Hallgatói Önkormányzatiság és az Egyetemi Autonómia napja

2021.10.17. 08:25

Koszorúztak és díjakat adtak át az Egyetemi Autonómia napján

Bölcsészhallgatóként mindig is megtiszteltetés volt számomra belépni ide és leülni azokra a padokra, amelyeken a MEFESZ alapítói ültek annak létrejöttekor – mondta az október 16-i megemlékezésen Vasas Júlia, a BTK Hallgatói Részönkormányzat elnöke. Szombaton a TIK és BTK között álló emlékműnél koszorúzást, míg az Auditórium Maximumban választmányi ülést és díjátadót tartottak.

Kiss Anna

Szeged – 2021.10.15. MEFESZ 56-os megemlékezés, koszorúzás az SZTE TIK-BTK előtt. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Október 16. a Hallgatói Önkormányzatiság és az Egyetemi Autonómia napja. Ebből az alkalomból az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és az SZTE 1956 Emlékbizottság szombaton megemlékezést tartott a TIK és a Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar épülete között lévő 56'-os emlékműnél. Több száz fiatal gyűlt össze, hogy megemlékezzen a 65 évvel ezelőtt történtekről és a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (MEFESZ) megalakulásáról.

Az Auditórium Maximumban választmányi ülést és díjátadót tartottak október 16-án. Fotó: Karnok Csaba

– Mintegy ezer hallgató gyűlt össze az Auditórium Maximumban, ahol megtették az első lépéseket azért, hogy a itt állhassunk és létezhessen az egyetemi autonómia fogalma. A mellettem lévő emlékművön olvashatjuk: Ahol a forradalom lángja fellobbant. A szikrát két egykori joghallató adta, akik elsőként javasoltak egy független hallgatói szervezet létrehozását. Mindez a most már történelmi emlékhellyé avatott Auditórium Maximumban történt. Bölcsészhallgatóként mindig is megtiszteltetés volt számomra belépni ide és leülni azokra a padokra, amelyeken a MEFESZ alapítói ültek annak létrejöttekor – emelte ki emlékező beszédében Vasas Júlia, a BTK Hallgatói Részönkormányzat elnöke.

Megjegyezte, valószínű, hogy akkor még ők sem sejtették azt, hogy bátorságuk milyen események láncolatához vezet, és hogy az általuk megfogalmazott 12, később 16 pont egy egész országra kiterjedő forradalom követelésévé válik. Hozzátette, 65 év távlatából már látjuk, hogy mit jelentett az, hogy az egyetemi ifjúság kiállt az elnyomó rendszer ellen akkor is, amikor pontosan tudták, hogy döntésükkel az életüket kockáztatják. A mostani hallgatók elképzelni sem tudják, hogy milyen volt ezt megtenni az akkori időkben – tette hozzá.

– Ne csak évente emlékezzünk meg a 65 évvel ezelőtt történtekre. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a hallgatók véleménye igenis számít, ezért a MEFESZ alapítói lebegjenek példaként előttünk, hogy nem számít az, hogy fiatalok vagyunk, ha megvan a kellő bátorság és tenni akarás egy szebb jövő reményében – hívta fel hallgatótársai figyelmét Vasas Júlia.

Az emlékműnél az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata, a Doktorandusz Önkormányzat, a MEFESZ, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Szegedi Tudományegyetem vezetősége, az SZTE 1956 Emlékbizottság, a Fiatal Dolgozók Szakszervezete és a szegedi önkormányzat is koszorút helyezett el.

A koszorúzást követően az egybegyűltek a BTK Auditórium Maximum előadótermébe vonultak, ahol ünnepi választmányi ülést tartottak és átadták a Hallgatói Mozgalomért Emlékérmet. Az oktatói tagozaton Szajbély Mihály, a hallgatói tagozaton Szilágyi Árpád, míg a külsős támogatói tagozaton Hegedűs Renáta Ildikó részesült az elismerésben. Az eseményen kiosztották a Hallgatói Mozgalomért Emlékplakettet is, amelyet Molnár Áron Ágoston, Szabó Emil, Bokor Dániel Arnold, Raffai Mónika, Lóczi Tamara és Simon Dániel Zoltán vehetett át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában