Makó

2021.10.01. 19:07

Udvari szobor régi hangszerekből

Nem mindennapi szoborral gazdagodott pénteken a Makói Általános Iskola Bartók-épületének udvara: Bárdi Andrea és Margitics Pál – utóbbi a tanárnő párja, szakmája szerint hegesztő – közös alkotása régi rézfúvós hangszerekből készült.

Szabó Imre

 Bárdi Andrea tanárnő a hangszerszobor mellett. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A lapunkban hétfőn beharangozott Bartók-hét zárásaként leplezte le Bárdi Andrea és Rónai Dániel, a művészeti tagintézmény vezetője.

Bárdi Andrea tanárnő a hangszerszobor mellett. Fotó: Szabó Imre

Mint megtudtuk, összesen 36 darab hangszerről – harsonák, fuvolák, trombiták, vadászkürtök és kürtök – van szó. Ezek tavasszal, egy padlástakarítás során kerültek elő használt állapotban a Bagolyvárból.

A zeneszerszámok egy állványra vannak rögzítve. Bárdi Andrea azt mondta, a hangszerek sokáig az udvarukon vártak sorsukra, míg végül májusban az iskola pedagógusai egy bográcsos főzés alkalmával kitisztították valamennyit, aztán másfél-két hét alatt állt össze a szobor.

– Nagyon szokatlan feladat, nagy kihívás volt. Régebben munkáltam meg rezet, de ez különleges munka volt – összegezte a folyamatot Bárdi Andrea. Mindezt alighanem őszintén mondta, hiszen aki ismeri a munkásságát, tudja, hogy egyébként fafaragó, és alkotásait általában a természet, állatok és növények ihletik.

A szobor nevét az iskola még keresi, akinek van ötlete, az intézmény közösségi oldalán jelezheti. Bárdi Andrea azt mondta, ő maga nem szívesen nevezné el. Munka közben egyszerűen hangszerszoborként emlegette, most viszont arra kíváncsi, másokból mit vált ki az alkotás. Egy biztos, szelfipontnak is kitűnő – volt, aki ki is próbálta ilyen minőségében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában