Újfajta terápiás kezelést végeztek hazánkban

2021.10.10. 10:00

Új kezeléssel segítik a petefészekrákos nőket

Újfajta terápiás kezelést végeztek hazánkban, amely a hashártya-érintettséggel is járó, petefészek-daganatos betegek terápiájában kaphat jelentős szerepet, és amelyet először a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján alkalmaztak. A HIPEC-kezelés lényege, hogy első lépésben a hasüregből minden látható daganatot eltávolítanak, akár több érintett szerv együttes műtétével.

Munkatársunktól

Fotó: Kovács Attila

HIPEC-kezelés (Hypertermic Intraperitoneal Chemothe­rapy) – így hívják azt a kezelést, amely a hashártya-érintettség­gel is járó, petefészek-daganatos betegek terápiájában kap­­hat jelentős szerepet, és amelyet először a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján alkalmaztak.

Az egyetem beszámolójából kiderült, a terápia célja a has­üregben kiterjedten áttéteket adó, elsősorban a hashártyán terjedő daganatok kezelése, a sebészi ellátás kiegészítője­ként.

A kezelést először egy 47 éves, előrehaladott petefészek-daganatban szenvedő nő kapta meg, a hat órán át tartó sikeres műtét után a beteg tíz­napos kórházi tartózkodás után hazamehetett.

Mint írták, a HIPEC-kezelés lényege, hogy első lépésben a hasüregből minden látható daganatot eltávolítanak, akár több érintett szerv együttes mű­tétével, vagyis beleértve a fali hashártyát, a vékony- és vastagbélszakaszokat, a lépet, az epehólyagot, a petefészkeket, a méhet, a rekeszizomrészleteket és a májdaganatokat. Ez a beavatkozás esetenként 4–6 órás operációt is jelenthet. Ezt követően azonnal, még a műtőben 41-43 Celsius-fokra melegített és folyamatosan áramoltatott kemoterápiás oldattal 1-2 órás hasüregi kemoterápiás kezelést (hipertermia) kap a beteg.

Máté Szabolcs, az SE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika onkológiai osztályának vezető­­je elmondta, a meleg kemoterápiás oldat közvetlen hasüregi alkalmazásával az esetlegesen visszamaradt, nem látható da­­ganatsejtekben magasabb gyógyszerkoncentrációt lehet elérni. A hipertermia amellett, hogy közvetlenül is pusztító hatással bír a daganatsejtekre, növeli a kemoterápia hatékonyságát, mivel segíti a gyógyszer bejutását a felszíni sejtekbe – tette hozzá.

Jelezte, a beavatkozás során a vérben mérhető gyógyszerszint és ennek következtében a kemoterápia szisztémás mellékhatása mérsékelt marad.

A HIPEC-kezelés akkor igazán hatékony, ha a szemmel látható hasűri daganatokat sikerült eltávolítani, tehát a be­­avatkozás gerincét a sikeres sebészeti beavatkozás adja – magyarázta.

Elárulta, a 42 Celsius-fokra melegített, majd folyamatosan keringetett kemoterápiás oldattal 1-2 órán át tartó kezelés 30 százalékkal és csaknem egy év­­vel javította a betegek teljes túlélését azokhoz képest, akiken csak a daganateltávolító műtétet végezték el.

A műtétet jelentős felkészülés előzte meg, a beavatkozást végző sebészi csapat évek óta együttműködik, legutóbb az egyik legnagyobb európai centrumban, a római Policlinico Universitario Agostino Ge­­melliben szereztek tapasztalatot a műtéti technika kivitelezésében. Mint írták, az új eljárás segítségével nemcsak a nőgyógyászati-onkológiai betegellátás színvonala emelkedik, hanem potenciálisan más, elsősorban hashártyát érintő daganatos betegségekben is alkalmazható lehet a technika, továbbá nemzetközi vizsgálatokhoz is csatlakozni tudnak a klinikák a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában