A Korányi fasoron kapott helyet

2021.11.10. 15:21

100 éves a Pszichiátriai Klinika, szobrot kapott az alapítója

Lechner Károlynak, a Szegedi Ideg-és Elmegyógyászati Klinika alapítójának állítottak emléket a Korányi fasoron. A Szmrecsányi Boldizsár által készített mellszobrot szerdán leplezték le . Az ünnepségen a klinika vezetője közölte, hamarosan kötet is megjelenik az intézmény első tanszékvezetőjéről.

Kiss Anna

Szerdán leleplezték a Szegedi Ideg-és Elmegyógyászati Klinika első tanszékvezetőjének mellszobrát. Fotó: Kuklis István

100 évvel ezelőtt alapította meg Lechner Károly a Szegedi Ideg-és Elmegyógyászati Klinikát, a mai Pszichiátriai Klinikát, amelynek kertjében szobrot állítottak az első tanszékvezetőnek. Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész alkotását szerdán leplezték le. Az ünnepségen Németh Gábor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar szak- és továbbképzési dékánhelyettese rámutatott, Lechner Károlynak szemészetből, szülészet-nőgyógyászatból és sebészetből is volt szakvizsgája, de ezek megszerzése után néhány évvel úgy döntött, valódi orvos szeretne lenni, ezért pszichiátriai szakvizsgát tett.

Szerdán leleplezték a Szegedi Ideg-és Elmegyógyászati Klinika első tanszékvezetőjének mellszobrát. Fotó: Kuklis István

6 évet töltött a híres pesti elmekórtani intézetben, majd külföldön tanult, 1899-től pedig a kolozsvári egyetem elmekórtani klinikáját vezette – tette hozzá. Németh Gábor közölte, Lechner Károly kellemes környezetet alakított ki a betegek számára, valóban betegként tekintett a páciensekre, és nem az akkori általános elképzelés szerint bánt velük.

Kolozsváron Ady Endrét is kezelte. Amikor Erdélyt megszállták, akkor Szegedre menekült a kolozsvári egyetem, azzal együtt pedig a Lechner által vezetett tanszék is átköltözött.

Az ünnepségen jelen volt a család részéről Kismarty-Lechner Csaba is, aki arról beszélt, hogy a Lechner család a török kiűzése után költözött Budapestre, társadalmi szerepvállalásuk kezdete pedig a 17. századra datálható. Elmondta, Károlynak testvére volt Gyula és Ödön, utóbbi a szegedieknek onnan is ismerős, hogy ő építette meg a városházát. Károly utolsó éveit a klinika átmenekítésével töltötte.

A magyar kormány támogatásával készült szobor avatása előtt Kálmán János, a klinika vezetője példaértékűnek nevezte a Lechneri életművet, amelyről hamarosan kötetet is kiadnak. Lechner Károly nem feladatként, munkaként tekintett a betegek gyógyítására, hanem ez jelentette számára magát az életet – emelte ki. Az elmúlt 30 évben négyszer kellett költöznie a klinikának, hol egyben, hogy 4-5 helyszínre bontva működtek az egységei, ugyanakkor a megújuláshoz és az újjászervezéshez mindig iránymutatást jelent számukra Lechner élete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában