vírusirtót is csapoltak

2021.11.13. 15:09

Jubileumi böllérfesztivált tartottak Balástyán – Fotók

2020-ban jubilált volna a balástyai Böllérfesztivál, de tavaly a koronavírus a rendezvényt is elsöpörte. Így idén rendezték meg a huszadikat, amin helyi csapatok mellett visszatérő vendégek is sütötték-főzték a finomságokat.

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Éppen osztották a sertéseket egy utánfutóról, amikor odaértünk szombaton kora reggel a huszadik Balástyai Böllérfesztiválra. Reggel nyolc órakor már mindenütt szeletelték a hagymát, kezdték pörzsölni, majd bontani az egész disznót. Több helyről már a megnyitó előtt finom illatok szálltak fel, amin Ujvári László polgármester és Fazekas Sándor, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevőket.

Az egyik ilyen asztalon láttuk meg a vírusirtónak álcázott pálinkát: Balatonakaliról, Balástya egyik testvértelepüléséről érkezett a csapat.

Náluk már készült a máj reggelire, de nem ez volt az egyetlen fogás, amit terveztek.

– Míg Balástyának húsz-, nekünk ez tízéves jubileum. Tegnap megünnepeltük, tortát, ajándékot kaptak tőlünk a balástyaiak – mondta Tóth László, aki abba is beavatott minket, mit készít még a csapat.

– A máj mellett Balaton-felvidéki tócsnis karajt sütünk, készül rántott szelet, részeges tarja meg lecsós tarja – sorolta. A főzőversenyre böllértállal neveztek be, de indult kolbásztöltő és süteménysütő verseny is.

Főzött az önkormányzat csapata, a rendőrség, állandó vendégek érkeztek Akali mellett Tordáról, Kistelekről, Hódmezővásárhelyről. A Haspárti Team asztalánál megállított minket a jelmondat a fatáblán: „Halok mög éhön”. Aki hozzájuk betért, az éhen biztos nem halt, annyi minden készült Biacsi László, Biacsi Lászlóné és Kecskeméti Ilona keze alatt.

Éppen káposztát töltöttek számunkra hihetetlen sebességgel – kiderült, nagy a rutin, a rekord, amennyit megtöltöttek, 2800 volt egy adai főzőversenyen.

– Emellett csontleves lesz cérnametélttel, főtt hús hagymaszósszal, töltött káposzta, cigányka, birsalmás párolt káposzta, gyúrunk kolbászt, sül hurka, készül böllértál – sorolta. Közben a szomszédos sátorból érkezett egy kis kóstoló.

Fél tíztől színpadi műsorok is szórakoztatták a fesztivál közönségét. Felléptek a balástyai óvodások, gyermekműsort adott a Grimm-Busz Színház, 12 órától a 3+2 zenélt, 16 órától Miller Zoltán és Mahó Andrea énekelt. A napot Berkes Dáridó zárta.

A díjazottak

Főzőverseny

I. kategória

1. Balástyai Önkormányzat (Szemerédi István)

2. Dékány Levente

3. B.B.C.

Főzőverseny

II. kategória

1. Balatonakali

2. Szatymazi Fakanál Klub

3. Kisteleki Rendőrkapitányság

Kolbásztöltő-verseny

1. Haspárti-team

2. Torontáltorda

3. Kiss József csapata

Külön-díj

Szemerédi István

Balástyai Böllérfejedelem Vándorkupa

Haspárti-team

Sütemény kategória

1. Kószó Szilvia

2. Farkas Éva, Torontáltorda

3. Darabont Éva

A Balástyai Újság Különdíja

Dékány Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában