A tízmilliárd forint túlnyomó részét a hálózatra költik Makón

2021.11.16. 14:30

Felújítanák a csatornákat a megítélt forrásokból

Kiderült, hogy mire fordítja Makó annak a 10 milliárdos központi támogatásnak a legnagyobb részét, amelynek elnyeréséről nemrégiben hírt adtunk. A rossz állapotban lévő városi esővíz-elvezető rendszer felújítására, bővítésére, illetve egy záportározó építésére szeretnék felhasználni.

Szabó Imre

Hosszú ideje gondot jelent Makón az időnként nagy mennyiségben, egyszerre lezúduló esővíz elvezetése. Erre a régi városi csatornahálózat csak korlátozottan képes, hiszen az árkok régiek, részben tönkrementek, néhol meg egész egyszerűen hiányoznak. Az utóbbi idők legemlékezetesebb belvize két esztendeje volt: akkor 24 óra alatt 100 milliliter csapadék hullott, és a mélyebben fekvő területeken ez komoly gondot okozott. A legrosszabb Honvéd városrészben volt a helyzet, ahol a víz néhol féltérdig ért, és a házakat is elöntötte, komoly károkat okozva – szivattyúzni is kellett.

– Az önkormányzat azóta a legsürgetőbb karbantartási munkákat elvégezte a csatornahálózaton, ezzel együtt szakemberekkel felmérette a teljes rendszert, és most készítik a felújításához, bővítéséhez szükséges tervdokumentációkat – mondta legutóbbi sajtótájékoztatóján Farkas Éva Erzsébet polgármester. Ebben minden adat utcánként lebontva, tételesen szerepel majd, ráadásként a termálvíz-bevezetések is, figyelembe véve a beérkező vízmennyiséget. Mindez biztosan nem marad az asztalfiókban, hiszen mint beszámoltunk róla, Makó nyerte a megyében a legnagyobb, tízmilliárdos összeget a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz központi támogatásból, és ennek a pénznek a nagy részét erre a célra kívánják fordítani.

Az elkészült felmérés alapján a város árajánlatot kér a teljes rekonstrukcióra, illetve a hálózat bővítésére.

 

A lehullott csapadék egy részének megtartása érdekében ráadásként egy záportározót is terveznek építeni. A pénz felhasználására vonatkozó igényt várhatóan január végéig nyújtja be az önkormányzat a hozzá tartozó részletes dokumentációval együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában