a haderőfejlesztési program eredményeit is ismertette

2021.11.23. 19:38

Jelentős lemaradásban van Európa hadiipara, nincs egységes stratégia

Az európai hadiipar helyzetéről és jövőjéről tartott előadást kedden Maróth Gáspár. A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos szerint az egységes stratégia hiánya miatt Európa nem tudja felvenni a versenyt. Hazánkban eközben jelentős fejlesztések zajlanak 2016 óta.

Kiss Anna

 A haderőfejlesztési program eredményeit is ismertette Maróth Gáspár kormánybiztos. Fotó: Frank Yvette

– Európában nincs egységes stratégia a hadiipari fejlesztésekről, ebből eredően nem tudjuk felvenni a harcot a világpiacon. Pedig ha nincs egységes szuverenitás, akkor nincs jövője az Uniónak. Azonban még az sem tisztázott, hogy a szuverenitás gondolata alatt ki mit ért, miközben megpróbálják a tagállamok döntési kompetenciáját csökkenteni, politikai ideológiák mentén akarnak beleszólni a hadiipar eszközök kereskedelmébe – hangsúlyozta kedden a Szent-Györgyi Albert Agórában Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A haderőfejlesztési program eredményeit is ismertette Maróth Gáspár kormánybiztos. Fotó: Frank Yvette

Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda rendezvényén vett részt a kormánybiztos, aki szerint a biztonságunk, Európa biztonsága attól függ, hogy az Amerikai Egyesült Államok meddig lesz együttműködő a NATO-val. Hozzátette, 2016-ban elkezdődött a magyar haderő fejlesztésének tervezése, akkor 12 ezer milliárd forintnál megálltak, mert irreálisnak bizonyult, viszont ha az USA elveszti a NATO-ba vetett hitét, akkor a 12 ezer milliárdnyi fejlesztés háromszorosa is kevésnek bizonyul.

Megjegyezte, Franciaország és a skandináv országok is teljesen más stratégiát képviselnek, míg Olaszország és Németország az aktuális helyezte alapján dönt.

Beszélt arról is, hogy a koronavírus megjelenésekor felmerült Németországban a kérdés, hogy mi történne velük, ha az egyik nagyhatalom fegyveres konfliktussal oldaná meg a helyzetet, a felmérések pedig sokkoló adatokat mutattak.

– Hazánkban 2016-ban haderőfejlesztési programot indítottunk, amelyre már jóval korábban szükség lett volna, de 2008-2009-ben az ország olyan mélyütést kapott, hogy nem volt esély a fejlesztésre. 2016-ra sikerült hazánkat olyan helyzetbe hozni, hogy megkezdődhetett az új eszközök beszerzése. Csak mi döntöttünk úgy Európában, hogy az európai platformokat választjuk, mindenki más az amerikaiak mellett tette le a voksát. Egyedül mi álltunk ki az európai szuverenitás mellett, Európa nemzeti közösségéért. Csak a magyar miniszterelnök és a francia államelnök állt ki amellett, hogy egységes stratégia kell az európai hadiipar fejlesztésében – emelte ki a kormánybiztos.

Maróth Gáspár azt mondta, hazánk jól halad a fejlesztéssel, hiszen az nemcsak eszközöket szereztek be, hanem több beruházás is elindult. Utalt ezzel a Gyulán épülő Airbus gyárra, a Zalaegerszeg melletti harcjárműgyárra, a Veszprémben induló lőszer- és robbanóanyaggyártásra, a Nyírségben lévő radargyártásra és a Kecskemét közeli kézifegyvergyártású klaszterre, amely német mérnökök bevonásával működik.

Hozzátette, Somogyban eközben egy török–német–magyar együttműködés valósul meg, vagyis áttelepítik oda azoknak a török hadiipari termékeknek a gyártását, amelyekben fantáziát lát hazánk.

Hangsúlyozta, a kormány a regionális geopolitikai beavatkozást választotta, így a német, az orosz és a török hadiipari cégekkel is jó kapcsolatot építettek ki, amelynek köszönhetően most olyan beruházások előkészítése zajlik, amelyeket néhány éve még elképzelni sem tudtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában