Helyi közélet

2021.12.15. 15:28

A balástyai parókia és a kántorház is megújul

Munkatársunktól

Fotó: Török János

Lakossági kérésre a balástyai általános iskola hátsó bejáratát megvilágították, mert a téli hónapokban a korai sötétedés miatt nem biztonságos ott a közlekedés a délutáni programokról hazainduló gyerekeknek. Ezért a két régi kandelábert újra működőképessé tették, és elkészült az alkonykapcsolóval működő világítás szerelése. Az óvodai sportterem kialakításával is végeztek a szakemberek, erről többször hírt adtunk lapunkban. 

 

 

– Megkezdődött az egyházzal közös projektben a helyi parókia felújítása a Magyar Falu programban nyert 40 millió forintból – újságolta Ujvári László, Balástya polgármestere. A beruházás bontással és tereprendezéssel startolt. A várhatóan június vé­­gére megvalósuló projektben hőszigetelés, nyílászárócsere, víz- és elektromos szerelés, akadálymentes mosdó kialakítása, napelemek elhelyezése és a külső homlokzat javítása, festése, szigetelése szerepel. Az épület környezetének parkosítását az önkormányzat vállalta. 

 

Jól haladnak a balástyai kántorház átalakításával. Fotó: Török János Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

A helytörténeti gyűjtemény tervezett otthonának, a polgármesteri hivatal közelében fekvő egykori kántorháznak a felújítása is folytatódik. 

 

 

– A nyílászárókat legyártották, már a helyükre is kerültek, jelenleg a festésnél tartanak a szakemberek. Várhatóan március végéig elkészül a rekonstrukcióval egybekötött átalakítás – közölte Ujvári László. 

 

Az épületben kiállítótermeket alakítanak ki, ahol a helyi kulturális értékeket ismertető tárlatok kapnak helyet, létrejön egy közösségi célokat szolgáló terem, ott az egészséges életmódot népszerűsítő rendezvények és egyéb programok lesznek, valamint bemutatják a régmúlt paraszti élet eszközeit. A februárban indult beruházás teljes büdzséje nagyjából 17,5 millió forint, amelyből 15 milliót pályázaton nyert az önkormányzat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában