Szeged

2021.12.04. 11:59

Befogják majd a beteg hattyút

A napokban több ol­vasónk is megkereste lapunkat, mert aggódtak a Bú­vár-tónál élő egyik bütykös hattyú miatt.

Szeged – 2021.12.03. Hattyúk és vízimadarak etetése a Búvártónál. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Az állat betegnek tűnik: furcsán tartja a fejét, és – erről videót is készítettek – olykor körbe-körbe forog a vízben. Jelezték a hattyú állapotát a helyi természet­védelmi őrnek, valamint a Kis­kunsági Nemzeti Parknak is.

Fotó: Karnok Csaba

Mi is felvettük a kapcsolatot Kiss Mónikával, a nemzeti park kommunikációs referensével, aki elmondta, hogy a jelzések nyomán már próbálták befogni a madarat, de eddig még nem sikerült. Szemmel láthatóan van valami rendellenessége, de a tünetek nem madárinfluenzára utalnak. A közelmúltban sikerült befogni egy másik, ugyan­ilyen tüneteket mutató példányt. A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában gyorsan helyrejött.

Mint megtudtuk, péntek reggel is járt a helyszínen a természetvédelmi őr, de a hattyú egyelőre elúszik, csalogatásra sem megy ki a partra. Amint sikerül megfogni, a vadasparkba viszik, de nincs annyira legyengülve, hogy ezt kivitelezni tudták vol­na. A KNP munkatársa arra hív­ta fel a figyelmet, hogy sajnos olyan dolgokkal is etetik a vadmadarakat, amelyekre semmi szükségük, vagy káros is lehet rájuk nézve.

A kenyérfélék nem alkalmasak a madarak etetésére. Az állandó etetés a vonuló viselkedést is kikapcsolhatja, ami a téli túlélést segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában