Csengelén földutat pormentesítenek az elnyert pénzből

2021.12.07. 12:46

Csengelén földutat pormentesítenek az elnyert pénzből

Az idei Zártkerti programban Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő választókerületében Csengele 16 millió forintot nyert. Az összeget tavasszal költik el, egy forgalmas földútra.

Munkatársunktól

– Lesz helye a Zártkerti programban nyert 16 millió forintnak, az egyik, zártkertekbe ve­­­zető utat pormentesítjük be­­lőle mondta lapunk érdeklődésére Tóth Tibor, Csengele polgármestere.

 

Az idén minden eddiginél nagyobb, 5 milliárd forintos ke­­retösszeggel jelent meg a Zártkerti program – jelentette be nyáron tartott sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter. A pályázatokat augusztus 2-től a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján lehetett kitölteni, a benyújtási idő­szak augusztus 9-től kezdődött. A pályázó önkormányzatok, önkormányzati konzorciumok maximum 25 millió forintot nyerhettek vissza nem téríten­­dő támogatásként.

 

Pályázati feltétel volt a zárt­­kertként nyilvántartott in­­gatlanokon a növényfajták sok­­féleségének fenntartása, megőrzése, a mezőgazdasági hasznosítást támogató infrastruktúra fejlesztése – erről van szó Csengelén –, a hagyományos épületek és a szakrális műemlékek felújítása.

 

– A helyi „keresztségben” csak sportkerteknek hívott rész földútját újítjuk fel, ez a focipályától indulva a Lehel utca folytatása. Forgalmas, mintegy 500-700 méteres szakaszról van szó, amelyen nemcsak a zártkertek tulajdonosai, hanem a külterületen élők is rendszeresen közlekednek. Egyébként a földes útjainkra nincs panasz, tavasszal és ősszel gréderezzük, tehát karbantartjuk, viszont ebből az összegből a sportkerteknél húzódót murva felszórásával pormentesítjük. Ez fejlődés lesz a jelenlegi állapothoz képest – mondta Tóth Tibor. Hozzátette, leghamarabb tavasszal vágnak bele a munkába, amivel 2 hét alatt végezhetnek.

 

A 2021-es Zártkerti programban Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő választókerületében Csengelén kívül Felgyő 17,46, Sándorfalva 16,83, Szatymaz 22,22, míg Szentes 18,24 millió forint támogatást nyert el fejlesztésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában