Szegedi hírek

2021.12.17. 17:21

Hat megyei szervezetet vizsgált a számvevőszék

A legnagyobb állami cégek döntő részénél javult a szabályozási környezet és azok minőségi tartalma. Ez szorosan összefügg a társaságok vezetőinek elszámoltathatóságával és az átláthatósággal. Az Állami Számvevőszék hat megyei társaságot is érintő vizsgálata szerint a közpénzügyi helyzet jelentősen javult.

Kovács András

Csongrád-Csanád Megye. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 148 többségi állami tulajdonú gazdasági társaságnál vizsgálta a gazdálkodást, valamint az integritás kontrollok kiépítettségét. Mielőtt tovább mennénk, érdemes meghatározni az integritás fogalmát, ennek érdekében a számvevőszékhez fordultunk.

– A szervezeti integritás a szervezet védekezőképessége a korrupció lehetőségével szemben. Ezt úgy is elképzelhetjük, mint az ember immunrendszerét. Ha egészséges, az jelentősen csökkenti a megbetegedés esélyét. Ez arra is rámutat, hogy az integritás erősítése a korrupció megelőzésére fókuszál – írta válaszában az ÁSZ.

Hat megyei szervezetet vizsgált a számvevőszék. Fotó: Karnok Csaba

Minél magasabb színvonalú egy szervezet integritása, az annál ellenállóbb a korrupciós veszélyekkel szemben, vagyis erősítése a korrupciós kockázatok mérséklésének egyik fontos eszköze. 

– A fogalom ugyanakkor tágabb jelentésű, például a csalástól, önkényességtől való mentességet is jelent. Egy szervezet integritását úgy is meghatározhatjuk, mint ellenálló-képességét annak a veszélynek, hogy dolgozói helytelen magatartásukkal kárt okozzanak – magyarázta lapunknak az ÁSZ.

Az ÁSZ jelentése rámutat, hogy az állami vállalatok tekintetében a közpénzügyi helyzet jelentősen javult. Megállapította, hogy az integritás-tudatos szabályozási környezet, a korrupciós kockázatokkal szembeni ellenálló képesség alapvető feltételeinek kialakítását 35 társaság biztosította már a 2020. évben. Húsz ugyanakkor a gazdálkodás alapvető szabályozási feltételeit tavaly még nem alakította ki.

Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult az érintett szervezetekhez, ezzel lehetőséget biztosított arra, hogy a cégvezetők a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére lépéseket tegyenek. A felhívással érintett 113 gazdasági társaság közül 111 tanúsított felelős vezetői magatartást azzal, hogy intézkedett a hibák megszüntetéséről, így jelentősen javult a társaságoknál az integritás-tudatos szabályozási környezet.

Idén a 148 többségi állami tulajdonú gazdasági társaságból 143 a számviteli szabályozás kialakításával párhuzamosan gondoskodott azok minőségi tartalmának megteremtéséről. 

Két szervezet esetében – egy kutatóintézet és egy hajózási társaság – a felelős vezetői magatartás nem érvényesült, mivel a számvevőszék figyelemfelhívására a társaságok vezetői nem válaszoltak, a jelzett hibák felszámolására tett intézkedésről nem adtak tájékoztatást.

Csongrád-Csanád megyében a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt-t, az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft-t, Korláta Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft-t, az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft-t, az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt-t, valamint a Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó "zártkörűen működő" Részvénytársaságot vizsgálta az ÁSZ.

Tette ezt átfogóan, vagyis náluk nem jelezte azt, mint a szociális intézményeknél tette, vagyis, a magas, közepes, vagy alacsony kockázatú volt a szervezet és és ez hogyan változott a vizsgálat után. - Az ellenőrzöttek kockázatváltozására vonatkozó kérdésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrzési jelentése a 148 ellenőrzött értékelését átfogóan tartalmazza - írta kérdésünkre az ÁSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában