Szentes

2022.02.24. 13:58

Diákok rakták rendbe a kertet

A Koszta József Múzeum idén több szabadtéri programot is tervez a Péter Pál Polgárház udvarára. A kerthelyiséget most a Bartha János Kertészeti Technikum diákjainak segítségével hozták rendbe, akik már nem először vesznek részt az intézmény környéki kerti munkákban.

M. A.

Elvégezték a szükséges tavaszi munkákat a Koszta-múzeum egyik legpatinásabb kiállítóhelyén. A Péter Pál Polgárház Szentes egyik első kőépülete: az 1830 óta lakott, majd később múzeumként ismert épület a közmegbecsülésnek örvendő Péter Pál család tulajdonában állt. A polgárház a nyolcvanas évek óta működik muzeá­lis kiállítóhelyként, az utóbbi években pedig több hagyományőrző előadást, gasztronómiai és történeti partit rendeztek a kertjében. 

 

 

A múzeum 2018 szeptemberében végzett először egy nagyobb kertrendezést az évek alatt alaposan elvadult nö­­vényzetű udvaron, akkor több köbméternyi fát vágtak ki az önkéntesek. A munkában a múzeum munkatársai mellett már akkor is részt vettek a kertészeti technikum önkéntes diákjai, az iskola tanulói pedig idén is szívesen jöttek segíteni. 

 

Kádár Judit irányításával metszették meg a mogyoróbokrokat a kertészetis diákok. Fotó: Kárpáti Lajos

 

 

Az időszerű tavaszi munkákat a Bartha-technikum 9. évfolyamos kertészeti osztályából egy tízfős csoport vállalta: Kádár Judit szakoktató irányításával megmetszették a mogyoróbokrokat, valamint kivágtak két, előzetesen kijelölt fát. A munkákra leginkább azért volt szükség, mert a múzeum az idén is több szabadtéri rendezvényt tervez megvalósítani a patinás ház kerthelyiségében. 

 

 

Mint megtudtuk, a kerti munkák mellett zajlik a polgárház Petőfi utcai homlokzatának, valamint belső tornácának a részleges felújítása is, erre a célra az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán 10 millió forintot nyertek. A pályázati támogatásból az épület külső lábazati részének injektálását, újravakolását és festését tudják fedezni, valamint két tornácoszlopot újítanak fel az udvaron, illetve renoválják a tornác díszkőburkolatának egy részét is. A tervezett munkákkal várhatóan a húsvéti időszakra végeznek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában