Szegedi hírek

2022.02.22. 16:17

Fogyatékossággal élők szedték mások szemetét Szegeden

Szemetet szedtek a Gera Sándor utcai kiserdőben tegnap a Nem Adom Fel Alapítvány önkéntesei. Céljuk az volt, hogy megmutassák: ha a fogyatékkal élők képesek tenni a környezetükért, akkor ezt mindenki más is megteheti.

Timár Kriszta

Különleges szemétszedő akció zajlott Kecskéstelepen. A Gera Sándor utca végénél lévő kiserdőben nagyjából 20 fogyatékkal élő személy szedett szemetet. A Nem Adom Fel Alapítvány szegedi önkéntesei fogtak össze, így mutatva példát másoknak.

 

– Napi szinten járok ide a gyermekemmel, ezért tudom, milyen sok szemetet dobálnak itt szét az emberek. Nemrégiben felvetettem a csapatnak, mit szólnának hozzá, ha kicsit rendbe tennénk ezt a környéket, egyúttal felhívnánk a figyelmet arra, hogy attól, hogy valaki nehézséggel küzd, még vigyázhat a Földre. Mindenki nagyon lelkes volt, így gyűltünk össze ma ennyien – mondta Papp Szabolcs, az alapítvány kommunikációs munkatársa. 

 

A szemétszedő csapatban voltak mozgáskorlátozottak, értelmileg akadályozottak és látássérültek is. Mindenki saját képességének megfelelően vett részt a munkában vagy éppen segítette társait. Ahogy fogalmaztak, mindannyian saját magukat és jóságukat tették hozzá az akcióhoz. 

 

A kerekesszékesek például élő kukásautóként dolgoztak: a zsákokat székük hátára rögzítették, így szállították az összegyűlt hulladékot. Alig egy óra alatt egyébként 10 zsákot töltöttek meg: flakonoktól, rongyoktól, papíroktól szabadították meg az aktivisták az erdőt, ami ilyen rövid idő alatt is látványosan megszépült.

 

– Azt gondolom, a mai világban fontos téma a környezetvédelem, ezért szívesen csatlakoztam az akcióhoz – nyilatkozta Mihálffy Kinga. A mozgássérült nő úgy fogalmazott, számára nehezebb lehajolni, mint egy egészséges embernek, az egyenetlen talajon is bizonytalan a mozgása, de ennyi kockázatot neki megért ez a becsületbeli ügy. 

 

– Azt szeretnénk ezzel üzenni, hogy ha mi minden nehézségünk és hátrányunk ellenére ezt meg tudjuk tenni, akkor más is képes erre – magyarázta.

 

A mások által szétdobált és a fogyatékkal élők által összegyűjtött hulladékot az alapítvány képviselője az akció végén saját autójával vitte el a hulladékudvarba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában