A kolbásztöltők hús kaptak, a fűszerekről maguk gondoskodtak

2022.03.27. 15:21

Disznóvágással zárták le a telet Pitvaroson és Nagymágocson

Pitvaroson és Nagymágocson is immár tizedik alkalommal rendezték meg a falusi disznótoros napot. Jó hangulatú, közösségépítő programmal zárták le a telet. Bográcsokban, üstökben rotyogtak a finomságok, miközben a színpadon a helyiek szórakoztatásáról is gondoskodtak a szervezők.

Kovács Erika

A pitvarosi csapatok saját receptjük szerint készítették a kolbászt. Fotó: Kovács Erika

Most látvány-disznóvágásunk nem volt, az idei rendezvényünkön inkább a kolbásztöltő versenyre helyeztük a hangsúlyt, mert a szervezés kezdetekor még nem lehetett tudni, hogy a covidhelyzet milyen lesz, milyen intézkedések lesznek életben – mondta Radó Tibor, Pitvaros polgármestere. Hozzátette, jó látni, milyen sokan mozdultak ki otthonról, hogy részt vegyenek a disznótoron.

A hosszú, vírushelyzettel sújtott évek után mindenki ki van éhezve a személyes találkozásra, a közösségi együttlétre. Erről szól a mai nap – említette meg a polgármester.

 

A pitvarosi kolbásztöltő versenyen 6 csapat vett részt, többek között a rendőrök, az önkormányzat, a vadászok és a Rákóczi szövetség is megmutatta a kolbásztöltő tudományát. Minden csapat kapott 5 kiló húst, a hozzávalókról viszont maguknak kellett gondoskodniuk. Az is kikötés volt, hogy elektromos darálót és töltőt nem lehetett használni, csak kézi hajtásút.

A pitvarosi kolbász íze némiképp más, mint a hagyományos, alföldi kolbászé, hiszen eredetileg szlovák település vagyunk. A Felvidéken egyébként létezik „Pitvarosi kolbász”, amit a lakosságcserével kitelepített pitvarosi szlovákok, illetve most már a leszármazottaik készítenek és tőlünk viszik hozzá a pirospaprikát – említette meg Radó Tibor. A pitvarosiakat az önkormányzat disznós finomságokkal is megvendégelte, hagymás vérrel, hurkával, kolbásszal, paprikással és töltött káposztával. Fellépett az Abba Sisters és Csordás Tibi.

 

Nagymágocson is a szombati volt a tizedik disznótoros nap, ami ugyancsak jó hangulatban telt, kolbásztöltéssel és műsorokkal. A színpadon Magyar Rózsa, valamint Mc Hawer és a Tekknő szórakoztatta a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában