Helyi közélet

2022.04.23. 09:56

A családi gazdálkodást segítik

Szakmai fórumon mutatták be a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által meghirdetett Családi Porta- és Szociális földprogramot csütörtökön Füzesgyarmaton. A családi gazdálkodást támogató pályázat elsődleges célja a vidéken élő, hátrányos helyzetű, valamint rászoruló családok életminőségének javítása.

Munkatársunktól

Sztojka Attila kormánybiztos beszélt a Családi Portaprogram céljairól. Fotó: Imre György/MW

Fotó: Imre György

A nemrégiben meghirdetett Csa­­ládi Portaprogram – Szociális földprogram elnevezésű pályázat szervezett keretek kö­­zött támogatja a vidéken élő hátrányos helyzetű, valamint rászoruló családok konyhakertjeinek megművelését. Továbbá hozzájárul a kisállattartási gya­­korlat megerősítéséhez, az önellátás alapjainak megszilárdításához – hangzott el a Füzesgyarmaton tartott szakmai fórumon. A tájékoztatónapon Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Társadalmi Esélyteremtési Fő­­igazgatóság főigazgatója tartott beszédet. A kormánybiztos elmondta, a Családi Portaprogram több mint 20 évvel ezelőtt, Szociális földprogram néven indult el, célja a hátrányos helyzetű emberek megélhetésének segítése. 
Idővel egyértelművé vált, hogy a Családi Portaprogramnak meg kell újulnia. Ezért mostanra a fő cél a sok esetben rendezetlen porták rendbetétele lett. Ebben kell segítséget nyújtanunk az érintett családoknak – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette, ma már az is látszik, hogy a vidéki élet sok esetben előnnyé kovácsolható, egyre nagyobb értékek nőnek ki ebből a környezetből. 
A mi dolgunk az, hogy ezeket a kincseket előtérbe hozzuk, a megműveletlen földterületeket művelésbe vonjuk. Éppen ezért a Családi Portaprogram célja is az, hogy olyan élelmiszereket termeltessünk, amelyeket nagyszüleink, szüleink is termeltek – emelte ki Sztojka Attila. 
 

Mint elhangzott, a pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 240 millió fo­­rint. A pályázatba a kiírás szerint településenként legalább tíz családot kell bevonni. A rendelkezésre álló támogatási összeg negyven család esetében a kétmillió forintot is meghaladhatja. 
 

A pályázatot elektronikus úton kell benyújtani, amelynek határideje április 25. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában