Pészahkor AZ Egyiptomból való szabadulásukat ünneplik a zsidó közösségek

2022.04.16. 09:23

Felidézik az ősatyák történetét

Tegnap este kezdődött a pészah a zsidó közösségekben, amikor az egyiptomi fogságból való szabadulásra emlékeznek. Az ünnep első két estéjén ünnepi vacsorát tartanak, amely során a családfő továbbadja gyermekeinek az ősatyák történetét.

Koós Kata

A családfő széder este kitlit visel, az ünnepi vacsora során négy pohár bort isznak és fontos kellék a szédertál a szimbolikus ételekkel. Fotó: Török János

A pészah a szabadulás vagy elkerülés ünnepe. A zsidó közösségek arra emlékeznek, amikor a zsidó nép 210 éves fogság után Isten segítségével kivonult Egyiptomból. Emellett, hogy a tizedik csapás, az újszülöttek halála, amellyel Isten fogva tartóikat sújtotta, elkerülte a zsidók otthonait, akik a Mindenható parancsára bárányáldozat vérével kenték be ajtófélfáikat. 

Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője lapunknak elmondta, az ünnepi időszak központi étele a kovásztalan kenyér, azaz a macesz, ami a borral együtt világszerte Izraelből érkezik a zsidó közösségekhez. Pészah ideje alatt ugyanis tilos a kovászos ételek fogyasztása, sőt birtoklása is. 

Az első két nap estéjén tartják a szédert, az egyik legmeghittebb ünnepi vacsorát, amelynek legfontosabb eleme a Haggada, a zsidó szabadság olvasókönyvének felolvasása. Ez tartalmazza a kivonulás történetét, egy bibliai parancs ugyanis kötelezővé tette az atyák számára, hogy fiaiknak továbbadják azt. Az elbeszélés során fontos szerep jut a gyerekeknek, akiknek kérdéseket kell feltenni az ünneppel kapcsolatban. 

Ezek hozzásegítik a gyerekeket, hogy élményszerűen élhessék át őseik sorsát. A zsidó nevelésfilozófia alapja, hogy mindenekelőtt jól tudjon kérdezni a gyerek – mondta a vallási vezető. 

Az ünnepi étkészlet központi darabja a szédertál, amelyen a vacsora szimbolikus kellékeit helyezik el, többek között a sült húst, a főtt tojást, a keserűfüvet, a kárpászt, azaz zöldséget. 

Kendrusz Attila kiemelte, a kivonulás fontos erkölcsi tanulságot is hordoz. 

A zsidók a Vörös-tengerhez értek, nyomukban a fáraó seregeivel. Félelem nélkül gyalogoltak a tengerbe, az élen József koporsóját vitték. Úgy voltak vele, inkább szabadon halnak, mintsem rabságban éljenek. A midrás, azaz Tóra-magyarázat írja, hogy azért történhetett meg a tenger szétnyílásának természetellenes csodája, mert Isten elmesélte a szélnek és a víznek József és Putifárá, a fáraó testőrparancsnoka feleségének történetét. József 17 évesen természetes ösztöneinek ellenszegülve ellen tudott állni a szép Putifárá csábításának, erkölcsössége, története ösztönözte a szelet és a vizet a tenger megnyitására – magyarázta a vallási vezető. 

Arra emlékeznek, amikor a zsidó nép 210 éves fogság után Isten segítségével kivonult Egyiptomból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában