Beutalóért a háziorvosoknál le­­het jelentkezni

2022.06.08. 15:22

Eddig 114 dohányos vett részt a vásárhelyi szűrésen

Folyamatosan várják tüdőrákszűrésre a lakosokat, amelyhez csak egy háziorvosi beutalóra van szükség. A vásárhelyi kórház ugyanis egy határon átnyúló pályázat jóvoltából új CT-készülékkel gyarapodott, amely kiválóan alkalmas erre a vizsgálatra is.

Munkatársunktól

Hazánkban évente 6500 lakost veszítünk el a tüdő rosszindulatú daganata miatt. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján évente 6000–8000 az újonnan felfedezett tüdődaganatosok száma. 2014–2018 között a vásárhelyi járásban 483, a makóiban 335 fő hunyt el ebben a betegségben. A tüdőrák kialakulása 85–90 százalékban a dohányzás következménye. A KSH adatai szerint a nők 22,3, míg a férfiak 27,3 százaléka dohányzik. Ezekre az adatokra válaszolva alakította ki az intézmény a tüdőrákszűrő programot a határon átnyúló projekt segítségével. 

Korábban, 2019. december és 2021. október között az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szervezett tüdőrákszűrési programot, amelyben a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó is részt vett. Hogy minél korábbi időszakban lehessen felismerni a tüdőrákot, a már említett projekt segítségével be­­szereztek egy alacsony dózisú CT-készüléket, amely jelenleg a legalkalmasabb diagnosztikai eszköz a kis méretű daganatok felismerésére. A legnagyobb elő­­nye, hogy mérsékelt sugár­terheléssel, kontrasztanyag használata nélkül alkalmazha­­tó. A szűrővizsgálaton azok az 50–74 év közöttiek vehetnek részt, akik 20 éve dohányoznak, vagy 15 éven belül szoktak le a cigarettáról, de legalább 20 évig napi egy doboz cigarettát szívtak. A szűrésre a háziorvosok válogatták be a pácienseket. Eddig 114 dohányos CT-vizsgálatát végezték el, közülük 21 főnek további vizsgálatot javasoltak. 

A szűrésre folyamatosan fo­­gadják a pácienseket. A háziorvosi beutalóval rendelkező dohányosok először az EVP Egészségfejlesztési Iroda munkatársaival találkoznak, akik felajánlják a dohányzásról leszokást támogató programjukat is. Beutalóért a háziorvosoknál le­­het jelentkezni, további tájékoztatást pedig az EVP elérhetőségein a 62/532-368-as számon, vagy az [email protected] e-mail-címen lehet kérni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában