Helyi közélet

2022.06.08. 16:29

Elefánt szobrot avatott a Tiszta Szívvel Egyesületért Közhasznú Alapítvány

Nagy Attila vásárhelyi alkotó elefántot formázó kőszobrát adományozta a Tiszta Szívvel Egyesületért Közhasznú Alapítvány a Szabadság téri Óvodának.

T. Sz.

Megindító műsorral fogadták az óvodások a szerencsehozó elefánt szobrot. Fotó: Tábori Szilvia

 Amit gyermekkorában lát, tapasztal, tanul az ember, nem felejti el felnőttként sem. Emlékezni fog az ujjai között áramló szellő simogatására, mindarra, amit megérint, tapint és érez. Pontosan úgy, ahogy Nagy Attila szobrászművész tenyere őrzi a gyerekkorában simogatott bocit formázó, Samu Katalin készítette szobor tapintását. Ahogy ujjai emlékeznek a finom felületekre, formákra 

- mondta Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesületért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hangsúlyozva azt is: eleve elrendelésben, a sorsszerűségben hisz. Így az sem sorolható a véletlenek közé, hogy Nagy Attila hódmezővásárhelyi szobrászművész kőből faragott, kedvesen gömbölyű elefánt figurája a Szabadság téri Óvoda udvarára került. 

Fotó: Tábori Szilvia

Az alkotót óvodás éveiben éppen egy elefánt jel kísérte, pontosan ugyanebben az intézményben. 

 Szeretném, ha ez a szerencsét hozó állat a mostani gyerekeknek is boldogságot, örömet juttatna. A kiselefánt szó szerint szinte kikukkantott a kőből, éppen mikor kavics formának szántam az anyagot egy másik alkotáshoz. Valódi öröm munka, csupa élvezet volt a szobor megteremtése 

- mondta lapunknak a gyerek műsorral kísért hivatalos átadó előtt Nagy Attila szobrászművész. Néhány évente megismétli a már hagyományosnak mondható felajánlását: a Tiszta Szívvel Egyesületért Közhasznú Alapítvány adományoz egy-egy szobrot, így kiegészítve azt a sok jót, amit tesznek. 

 Attila olyan művész, aki azon túl, hogy a maga örömére alkot, mások örömét ugyanolyan fontosnak tartja. Évtizedek óta nem csupán vallja ezt, tesz is érte 

- tette hozzá Lázárné Megyeri Zita. 

 Először egy csikófejet helyeztünk el a művelődési központ udvarán, később a Péczely Attila-iskolának ajándékozott egy vörös oroszlánt. Mindannyiszor egyetlen kérést fogalmazott meg felénk: a kihelyezett szobrok elérhetőek legyenek a gyerekeknek, ne csak láthassák, érinthessék alkotásait. Azért, hogy minél több érzékszervvel befogadják, hiszen az élmény így maradandó igazán. Ez a kiselefánt ide született. 

A Tiszta Szívvel Egyesület és Nagy Attila gesztusa szép példa arra, hogy a művészet miként érzékenyítheti a gyerekeket 

- hangsúlyozta Bozókiné Szabó Ildikó, a Klímanócska program szakmai vezetője. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában